Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości fizykochemiczne produktów enzymatycznego utleniania skrobi

Tytuł:
Właściwości fizykochemiczne produktów enzymatycznego utleniania skrobi
Physicochemical properties of products of enzymatic oxidation of starch
Autorzy:
Roczkowska, M.
Siemion, P.
Kaczmarek, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/410267.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
skrobia
skrobia utleniona
utlenianie enzymatyczne
peroksydaza ligninowa
LiP
peroksydaza manganozależna
MnP
starch
oxidized starch
enzymatic oxidation
lignin peroxidase
manganese peroxidase
Źródło:
Chemistry, Environment, Biotechnology; 2013, 16; 85-96
2083-7097
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Reakcje enzymatyczne coraz częściej uzupełniają i zastępują wszelkie reakcje chemiczne. Są wysoce selektywne i precyzyjne, gdyż enzymy działają na konkretne grupy czy wiązania chemiczne. Przykładem enzymów wykorzystywanych w procesach utleniania są lakazy oraz peroksydazy – ligninowa (LiP) i manganozależna (MnP). Niniejsza praca została poświęcona badaniom właściwości fizykochemicznych skrobi utlenionych enzymatycznie przy użyciu peroksydazy ligninowej (LiP) oraz manganozależnej (MnP). Badaniom zostały poddane utlenione skrobie kukurydziane oraz ziemniaczane. Badania wykazały, że we wszystkich analizowanych próbkach doszło do utlenienia enzymatycznego. Produkty modyfikacji odznaczały się odmiennymi właściwościami fizykochemicznymi w stosunku do próbek natywnych skrobi tego samego gatunku. Zmianie uległa zdolność pochłaniania wody, rozpuszczalność w wodzie i trwałość w wysokich temperaturach.

The enzymatic reactions increasingly replace and complement any chemical reactions. They are highly selective and precise, because the enzymes act on specific groups or chemical bonds. The examples of enzymes applied in the oxidation processes are laccases, lignin (LiP) and manganese (MnP) peroxidases. This work has been devoted to the studies on physicochemical properties of the enzymatically oxidized starches using lignin (LiP) and manganese (MnP) peroxidases. The studies were performed on oxidized corn and potato starches. The studies have shown that the enzymatic oxidation had occurred in all of the analyzed samples. The products of modification showed different physicochemical properties in comparison to native starch samples of the same species. The water absorption capacity, water solubility and stability at high temperatures have been altered.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies