W pracy przedstawiono zastosowanie zmodyfikowanej metody wymuszeń okresowych do określenia dyfuzyjności cieplnej wody. Eksperyment objął przedział temperatury od -13,6°C do +12,0°C. Dyfuzyjność cieplną wyznaczono z danych zarówno amplitudowych, jak i fazowych. W odróżnieniu od klasycznego sposobu postępowania, w obliczeniach wykorzystano nieprzybliżone zależności modelu analitycznego generujące równania przestępne. Badania potwierdziły skuteczność zastosowanej metody badań, która może być wykorzystana do zweryfikowania dotychczas publikowanych danych.
The modified periodic temperature oscillation i.e. Angstrom technique at scanning mode operation has been applied to perform continuous measurements of the thermal diffusivity of water. The investigations has been done at cooling from 12,0°C to -13,6°C. The thermal diffusivity has been calculated independently from two transcendental relations based on the measured amplitude attenuation and the measured phase shift of the temperature oscillation respectively. The experiments have proved performance of the applied method for systematic studies of thermophysical properties of ice accretions. Unique results of the thermal diffusivity of water supercooled to about -5°C have been obtained also.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00