Zmiany aktywności metabolicznej gleby wywołane obecnością dżdżownic gatunku lumbricus terrestris L. – test mikrokalorymetryczny The changes of soil metabolic activity caused by the presence of earthworms species lumbricus terrestris L. – microcalorimetric test
W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu aktywności dżdżownic w glebie na proces biodegradacji glukozy. Opracowano test mikrokalorymetryczny pozwalający na wyznaczenie kinetycznych parametrów badanych procesów w glebie. Przeprowadzono analizę zmian szybkości wydzielania ciepła i wyznaczono całkowite efekty cieplne. Wyniki potwierdziły zmianę kinetyki procesu rozkładu glukozy w glebie, będącej środowiskiem bytowania dżdżownic, w porównaniu z glebą kontrolną.
The paper presents the results of studies of the effect of earthworms activity in the soil on the process of glucose biodegradation. The microcalorimetric test allowed to determine the kinetic parameters of examinated processes in soil. An analysis of changes of the rate of heat evolution was carried out and the changes of the total heat effect were determined. The results confirmed the change in kinetics of glucose decomposition in the soil, which was the habitat of earthworms in comparison to control soil samples without earthworms.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00