Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Parametry technologiczne procesu filtracji pospiesznej wód podziemnych przez złoża oksydacyjne i chemicznie nieaktywne

Tytuł:
Parametry technologiczne procesu filtracji pospiesznej wód podziemnych przez złoża oksydacyjne i chemicznie nieaktywne
Technological parameters of groundwater rapid filtration through oxidative and non-active filtration materials
Autorzy:
Jeż-Walkowiak, J.
Dymaczewski, Z.
Sozański, M. M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/399974.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
filtracja
straty hydrauliczne
wody podziemne
filtering
hydraulic losses
groundwater
Źródło:
Inżynieria Ekologiczna; 2011, 26; 112-121
2081-139X
2392-0629
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania prowadzono na instalacji doświadczalnej składającej się z trzech kolumn filtracyjnych. Wyniki badań pozwoliły porównać straty hydrauliczne osiągane w czasie filtracji przez złoża chemicznie aktywne i czyste złoża kwarcowe.

In the paper the results of laboratory and pilot research on filtration process are presented. The oxidative and chemically non-active filtration materials were used. The experimental installation was implemented. The results of the research allowed to estimate and compare the values of hydraulic head loss for tested filtration materials.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies