Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zawartości Pb, Zn, Cr, Fe w bulwach ziem oraz w glebie na terenie gminy Trzebinia

Tytuł:
Ocena zawartości Pb, Zn, Cr, Fe w bulwach ziem oraz w glebie na terenie gminy Trzebinia
Evaluation of heavymetals (Pb, Zn, Cr, Fe) content in potatoes tuberand in tollin the Trzebinia municipality
Autorzy:
Petryk, A.
Bedla, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/399710.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
metale ciężkie
gleba
ziemniaki
heavy metals
soil
potatoes
Źródło:
Inżynieria Ekologiczna; 2010, 22; 18-24
2081-139X
2392-0629
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań zawartości ołowiu, cynku, chromu i żelaza w bulwach ziemniaka oraz w glebie na terenie gminy Trzebinia. Dokonano analizy przydatności do spożycia ziemniaków uprawianych na badanym terenie. Analizowano skórkę i miąższ ziemniaka. Próby roślin pobrano w stanie dojrzałym zbiorczej (sierpień 2008 r.). Stwierdzono przekroczenie normy KWE dla ołowiu. Skórka bulw ziemniaków według zaleceń JUNG nie nadaje się do celów konsumpcyjnych ze względu na wysoką zawartość cynku i ołowiu. Zawartość cynku nie pozwalała także na cele przemysłowe i paszowe. Miąższ ziemniaków nadaje się do celów konsumpcyjnych, paszowych i przemysłowych. Nie stwierdzono zależności pomiędzy zawartością metali ciężkich w glebie i w bulwach ziemniaków. Zawartość żelaza w badanym miąższu wskazuje na jej fizjologiczną zwartość.

The paper presents the results of lead, zinc, chromium and iron contents in potato tubers and in soil in the municipality Trzebinia. An analysis of suitability for consumption of potatoes cultivated in the site was done. The analysis included the potato peel and flesh. Sample plants were collected during their consumption maturity in August 2008. The standard s of the European Communities Committee for the lead has been exceeded. Peeled potato tubers according to the norms JUNG were not suitable for consumption because of the high content of zinc and lead. The zinc content also did not allow its industrial and feeding use. The flesh of potatoes by the standards JUNG may be, in terms of Pb and Zn content, used for consumption, feeding and for industrial applications. There was no relationship between the content of heavy meta is in soil and in potato tuber. The content of iron in the tested flesh reflected the physiological content.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies