Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of selected organic micropollutants on organisms

Tytuł:
Influence of selected organic micropollutants on organisms
Wpływ wybranych mikrozanieczyszczeń organicznych na organizmy
Autorzy:
Włodarczyk-Makuła, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/396246.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Uniwersytet Zielonogórski. Oficyna Wydawnicza
Tematy:
TEQ
TEF
PCDD
PCDF
PCB
PAHs
IARC
toxicity
WWA
toksyczność
Źródło:
Civil and Environmental Engineering Reports; 2017, No. 24(1); 85-99
2080-5187
2450-8594
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article describes the toxicity of organic micropollutants on tested microorganisms. Itis a current issue because organic micropollutants are identified in all elements of environmental (surface water, ground water, soils) and in food products. The organic micropollutants include: polychlorinated dibenzodioxyns PCDD, polychlorinated dibenzofurans PCDF, polychlorinated biphenyls PCB, polycyclic aromatic hydrocarbons PAH, halogenated compounds and by-products of water treatment. Some organic compounds cause hazard for health and human life due to their estrogenic biological activity, carcinogenic, mutagenic or teratogenic activity. The influence on organisms indicators of these compounds based on literature data were presented. The level of TEQ (toxic equivalency) in response to organic chlorine derivatives (PCDDs, PCDF, PCBs) is usually determined by toxic equivalency factor (TEF). The International Agency for Research on Cancer classifies organic micropollutants as carcinogenic to humans (Group 1), possibly carcinogenic (Group 2A) or probably carcinogenic to humans (Group 2B).

W artykule przedstawiono toksyczność wybranych mikrozanieczyszczeń organicznych na organizmy wskaźnikowe. Jest to aktualny problem ponieważ organiczne mikrozanieczyszczenia są obecne w środowisku (wody powierzchniowe, podziemne, gleby) oraz w produktach żywnościowych. Spośród mikrozanieczyszczeń wybrano polichlorowane dibenzodioksyny PCDD, polichlorowane dibenzofurany PCDF, polichlorowane bifenyle PCB, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA, halogenowe pochodne oraz produkty pośrednie powstające podczas uzdatniania wody i są zaliczane do trwałych. Niektóre z nich mają wpływ na zdrowie człowieka gdyż wykazują właściwości endokrynne, działanie rakotwórcze, mutagenne i teratogenne. Wpływ tych związków na organizmy przedstawiono na podstawie danych literaturowych. W odniesieniu do związków chlorowcoorganicznych poziom toksyczności zwykle wyrażany jest za pomocą wskaźnika TEF. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje organiczne mikrozanieczyszczenia jako kancerogenne dla człowieka (Grupa 1), możliwe że są kancerogenne dla człowieka (Grupa 2A) oraz prawdopodobnie kancerogenne dla człowieka (Grupa 2B).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies