The article presents physiochemical parameter changes in water supply network of Zielona Góra. On the basis of the obtained test results, the impact of prolonged retention of water in the network on its quality was determined, at the measuring points located on the territory of Zielona Góra. It was shown that together with an increase in distance of measuring points from Water Treatment Plant, content of mainly iron, turbidity and colour increased too. In the results analysis, it was determined that retention time and water distribution are the most significant factors in the network contributing to deterioration of water quality at measuring points.
W artykule przedstawiono zmiany parametrów fizyko-chemicznych w sieci wodociągowej w Zielonej Górze. Na podstawie uzyskanych wyników badań określono wpływ przetrzymania wody w sieci wodociągowej na jej jakość w punktach pomiarowych zlokalizowanych na terenie Zielonej Góry. Wykazano, że wraz ze wzrostem odległości punktów pomiarowych od Stacji Uzdatniania Wody wzrastały wartości stężeń, głównie żelaza, mętności i barwy. Analizując wyniki stwierdzono, że czas przetrzymania oraz rozbiory wody w sieci są najistotniejszymi czynnikami powodującymi pogorszenie jakości wody w punktach pomiarowych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00