Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Microbiology of acid waters ans ferruginous precipitates formation in the polish part of the Muskau Arch - preliminary raport

Tytuł:
Microbiology of acid waters ans ferruginous precipitates formation in the polish part of the Muskau Arch - preliminary raport
Mikrobiologia kwaśnych wód a tworzenie się żelazistych osadów w polskiej częsci Łuku Mużakowa - wstępne wyniki
Autorzy:
Bożęcki, P.
Rzepa, G.
Ratajczak, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/395757.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Uniwersytet Zielonogórski. Oficyna Wydawnicza
Tematy:
kwaśne wody
osady żelaziste
Łuk Mużakowa
AMD environment
pyrite oxidation
Muskau Arch
schwertmannite
goethite
jarosite
microbiological variability
Źródło:
Civil and Environmental Engineering Reports; 2010, 4; 13-18
2080-5187
2450-8594
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work presents preliminary results of mineralogical, geochemical and microbiological investigations carried out in the Polish part of the Muskau Arch. As a result of sulphide oxidation in this abandoned mining area, highly acidified Fe-rich waters have been formed. Ferruginous precipitates composed mainly of schwertmannite, goethite, jarosite and gypsum accompany them. Both the water chemistry and the rate of the sediments formation vary significantly due to seasonal weather changes and microbiological activity.

W pracy przedstawiono wstępne wyniki badań mineralogicznych, geochemicznych i mikrobiologicznych wykonywanych w polskiej części Łuku Mużakowa. W wyniku utleniania siarczków w tym opuszczonym obszarze górnictwa tworzą się wody bardzo zakwaszone oraz bogate w żelazo. Osady żelaziste składają się głównie z schwertmannitu, goethytu, jarosytu oraz gipsu. Zarówno chemia wody oraz tempo powstawania osadów różnią się znacząco ze względu na sezonowe warunki pogodowe i aktywność mikrobiologiczną.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies