Straty energii w układach sprężonego powietrza w zakładach przemysłu spożywczego Energy losses in the compressed air systems in the food industry entreprises
Efektywne wykorzystanie energii w zakładach przemysłowych jest jednym z głów-nych filarówwspółczesnej polityki energetycznej w Europie. Sprężone powietrze jest bardzo często postrzegane jako tanie, a nawet darmowe źródło energii. Nic bardziej błędnego. Liczne badania potwierdzają, że przemysł wykorzystuje tylko około 30% produkowanego sprężonego powietrza, reszta jest tracona w wyniku nieszczelności, nieodpowiedniego ciśnienia przygotowanego powietrza, niewłaściwym użyciem, itp. Praca pokazuje możliwości zmniejszenia zużycia energii w procesie wytwarzania i eksploatacji sprężonego powietrza. Omówiono w niej podstawowe zagadnienia pozwalające na zmniejszenie energochłonności tego procesu. Potencjał możliwości oszczędności należy skupić przede wszystkim na usunięciu wycieków, zadbać o prawidłowe przekroje rurociągów służących do dystrybucji powietrza, dbać o regularną wymianę filtró i o konserwację urządzeń w sieci. Sprężone powietrze jest wygodnym, ogólnodostępnym medium znajdującym szerokie zastosowanie praktycznie we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Niestety jest przy tym również kłopotliwe zarówno przy wytwarzaniu, jak i przygotowaniu do użytku. Dlatego stale poszukuje się równie wygodnych alternatywnych rozwiązań i sposobów na poprawienie efektywności jego użycia.
The effective energy use in the industry plants is one of the main pillars of the modern energetic policy in Europe. Compressed air is very often perceived as the source of the cheap, or even free energy. This is not true. The results of many research clearly show that only 30% of the compressed air produced in the industry power plants is used, the rest is lost in effect of the leaks, inadequate pressure of the air prepared, improper use etc. This paper shows the possibilities of the energy use decrease in the processes of production and use of compressed air. The basic matters allowing the decrease of the energy consumption of this process, are presented. The potential activities leading to more efficientenergy use should be focused mostly on the leaks' removals, correct construction of the compressed air pipelines, regular replacement of the filtersand relevant maintenance of all the appliances in the whole system.Compressed air is the convenient, highly accessible medium, findingthe broad practical application in the whole food industry. Unfortunately, it also causes many problems during the production and preparation to use. This is the main reason of the search of the more comfortable alternative solutions and ways of its more efficient production and use.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00