Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie mrozoodporności zapraw żużlowo-popiołowych

Tytuł:
Badanie mrozoodporności zapraw żużlowo-popiołowych
Investigation of freeze/thaw resistance of fly ash-slag mortars
Autorzy:
Machowska, A.
Przygoda, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/392308.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Ceramiki i Materiałów Budowlanych
Tematy:
popiół lotny
żużel mielony
żużel granulowany
żużel wielkopiecowy
ggbfs
zaprawa
odporność na zamrażanie-odmrażanie
fly ash
ground slag
granulated slag
blast furnace slag
fly ash-slag binder
mortar
freeze-thaw resistance
Źródło:
Prace Instytutu Ceramiki i Materiałów Budowlanych; 2017, R. 10, nr 30, 30; 93-106
1899-3230
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł przedstawia wyniki badania odporności na naprzemienne zamrażanie/odmrażanie zapraw wykonanych ze spoiwem żużlowo-popiołowym złożonym z drobnomielonego granulowanego żużla wielkopiecowego i popiołu lotnego z fluidalnego spalania węgla brunatnego. W artykule dokonano charakterystyki składników spoiwa oraz podjęto próbę opisania procesów fizykochemicznych zachodzących w układzie żużel–popiół–woda. W celu wykonania zaprawy składniki spoiwa mieszano w pięciu różnych proporcjach i dodawano do pozostałych składników zaprawy (woda i piasek normowy). Po upływie 90 dni dojrzewania próbek w wodzie o temperaturze +20±1°C jedną partię próbek poddano badaniu wilgotności, drugą – naprzemiennemu zamrażaniu i odmrażaniu, a trzecią partię – próbki referencyjne – przechowywano w wodzie. Po upływie określonej liczby cykli zamrażania/odmrażania próbki ważono i badano pod względem wytrzymałości na zginanie i ściskanie. Wyniki porównano z danymi na temat wytrzymałości próbek referencyjnych. Wilgotność zapraw wyniosła od 7,7 do 8,7%. Najmniejszy ubytek masy odnotowano dla próbek zawierających spoiwo o proporcji 30% popiołu lotnego i 70% żużla wielkopiecowego, a najwyższy dla próbek ze spoiwem zawierającym 70% popiołu lotnego i 30% żużla. Uzyskane wyniki pozwalają sformułować wniosek, że wraz ze wzrostem ilości popiołu lotnego w spoiwie zmniejsza się jego odporność na oddziaływanie mrozowe w stanie nasycenia wodą.

The article presents the results of investigation of freeze/thaw resistance of fly ash-slag pastes composed of ground granulated blast furnace slag and fly ash from fluidized bed combustion of brown coal. Characteristics of binder components were presented. The binder components were mixed accordingly to five different proportions and then added to the other mortars components (water and sand). After 90 days of samples curing in water of temperature equal +20±1°C one sample lot was investigated towards moisture content, second sample lot was subjected to freeze/thaw tests, and third sample lot – reference samples – was kept in water. After a set number of freezing and thawing cycles the samples were weighed and subjected to flexural and compressive strength tests. The obtained results were compared to the strength results of reference samples. Moisture of samples reached form 7,7 to 8,7%. The lowest mass loss was recorded for samples containing 30% of fly ash and 70% of slag in binder mass, and the highest for samples with 70% of fly ash and 30% of slag in binder mass. The obtained investigation results show that the higher the amount of fly ash in binder the lower resistance to freeze/thaw tests in state of full water saturation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies