Określenie ilości wytwarzanego gazu w teście fermentacyjnym (GB21) lub inkubacyjnym (GS21) – parametry nieujęte w prawodawstwie polskim dotyczącym mechaniczno-biologicznego przetwarzania zmieszanych odpadów komunalnych
Określenie ilości wytwarzanego gazu w teście fermentacyjnym (GB21) lub inkubacyjnym (GS21) – parametry nieujęte w prawodawstwie polskim dotyczącym mechaniczno-biologicznego przetwarzania zmieszanych odpadów komunalnych Bestimmung der in dem Fermentationstest (GB21) oder Inkubationstest (GS21), erzeugten Gasmengen – Parameter die nicht in der polnischen Gesetzgebung, betreffend mechanisch-biologischer Verarbeitung von gemischten Kommunalabfällen, erfasst ist
W artykule przedstawiono parametry, które w prawodawstwach państw preferujących mechaniczno-biologiczną metodę przetwarzania odpadów najczęściej są stosowane do oceny utraty zdolności dalszego biologicznego rozkładu stabilizatu. Omówiono również metody przeprowadzania badań stabilizatu polegające na określeniu potencjału tworzenia się biogazu w procesie inkubacji (GS21) i fermentacji (GB21). W opracowaniu przekazano także informacje na temat przeprowadzonych na zlecenie austriackiego Ministerstwa ds. Rolnictwa i Leśnictwa, Środowiska i Gospodarki Wodnej badań biegłości dla określenia parametrów GS21 i GB21 dotyczące tej samej próby stabilizatu oraz porównano obie metody badawcze.
Im Artikel, wurden die Parameter, die in Gesetzgebungen von Staaten die die mechanisch-biologische Abfallverarbeitung bevorzugen, am meisten für die Beurteilung des Verlusts der Fähigkeit des Stabilisats zum weiteren Zerfall eingesetzt werden, dargestellt. Es wurden auch die Untersuchungsverfahren des Sabilisats vorgestellt, die auf der Bestimmung der Biogasbildung im Inkubationsprozess (GS21) und Fermentationsprozess (GB21), beruhen. In der Schrift wurden auch Informationen gegeben, betreffend paralleler Laboruntersuchungen zur die Bestimmung der Parameter GS21 und GB21 der gleichen Stabilisatprobe und dem Vergleich der zwei Untersuchungsmethoden – die im Auftrag des Österreichischen Ministeriums für Landwirtschaft, Forstwirtschaft, Umwelt und Wasserwirtschaft, durchgeführt wurden.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00