Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie chromatografii jonowej do oceny jakości wód wodociągowych ujmowanych w wybranych punktach województw opolskiego i śląskiego

Tytuł:
Zastosowanie chromatografii jonowej do oceny jakości wód wodociągowych ujmowanych w wybranych punktach województw opolskiego i śląskiego
Application of ion chromatography to evaluate top water quality included in the selected points of Opole and Silesian regions
Autorzy:
Szewczyk, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/391925.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Ceramiki i Materiałów Budowlanych
Tematy:
woda wodociągowa
jakość
ocena jakości
chromatografia jonowa
detekcja konduktometryczna
tap water
quality
quality assessment
ion chromatography
conductometric detection
Źródło:
Prace Instytutu Ceramiki i Materiałów Budowlanych; 2013, R. 6, nr 13, 13; 68-79
1899-3230
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy jest zbadanie zawartości jonów w wodach pochodzących z sieci wodociągowych województw opolskiego oraz śląskiego. Stężenia szeregu wybranych anionów i kationów oznaczono przy wykorzystaniu chromatografu jonowego z detekcją konduktometryczną. Według rozporządzeń Ministra Zdrowia z 2010 r. oraz Ministra Środowiska z 2004 i 2008 r. obecność wybranych jonów w wodzie do spożycia musi mieścić się w wyznaczonych granicach. Najbardziej szkodliwe jony to anion azotanowy (III) oraz kation amonowy. Wysokie stężenia tych jonów w wodzie są bardzo niebezpieczne dla człowieka i mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Zawartość składników jonowych w poszczególnych próbkach jest rozbieżna, na co wpływ mają różne czynniki (zaludnienie, urbanizacja, położenie geograficzne, utwory geologiczne czy technika uzdatniania). Należy prowadzić ciągły monitoring wód przeznaczonych do spożycia, by utrzymać ich jakość na odpowiednim poziomie.

Aim of this paper is to investigate the ion content in top water from region of Opole and of Upper Silesia. The concentrations of a number of selected cations and anions were determined using ion chromatography with conductivity detection. According to the Regulations, the Minister of Health from 2010 and Minister of the Environment from 2004 and 2008, the presence of selected ions in drinking water must be within the designated ridges. The most harmful ions are nitrate anion (III) and ammonium cation. High concentrations of these ions in water are very dangerous for humans and can cause serious health problems. The content of ionic components in each sample is divergent, which is influenced by various factors (population, urbanization, geographical location, geological formations or treatment technique). There should be a continuous monitoring of water intended for human consumption in order to maintain their quality at the appropriate level.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies