Badania strukturalne (FTIR, DRIFT) skrobi eteryfikowanej CMS-Na0,6 pod kątem zastosowania w technologii mas formierskich Structural studies (FTIR, DRIFT) of CMS-Na0.6 etherified starch for applications in moulding sands technology
Do badań strukturalnych (FTIR) i termoanalitycznych
(DRIFT) skierowano modyfikowaną skrobię w postaci soli
sodowej karboksymetyloskrobi (CMS-Na0,6) w formie w yjściowej
stanowiącej roztwór koloidalny oraz w postaci usieciowanej
na drodze fizycznej (temperatura, promieniowanie
mikrofalowe). Zmodyfikowaną skrobię CMS-Na0,6 otrzymano
na drodze eteryfikacji skrobi ziemniaczanej. W pierwszej
części artykułu przedstawiono analizę strukturalną
CMS-Na0,6 przed i po usieciowaniu czynnikami fizycznymi
w oparciu o wyniki badań spektroskopii w podczerwieni
(FTIR) uzyskanych techniką transmisyjną. W drugiej części
ustalono zmiany strukturalne w eteryfikowanej skrobi,
stosując technikę spektroskopii rozproszonego odbicia
w zakresie średniej podczerwieni (DRIFT), rejestrując
widma on-line w zakresie temperatury 25−500°C. Na podstawie
przebiegów otrzymanych widm IR stwierdzono, że
podczas działania czynników fizycznych (temperatura, promieniowanie
mikrofalowe) dochodzi do usieciowania koloidu
CMS-Na0,6 wskutek całkowitego odparowania wody
rozpuszczalnikowej, a dalej dehydratacji i utworzenia wewnątrzcząsteczkowych
i międzycząsteczkowych sieciujących
wiązań wodorowych. Metodą spektroskopową DRIFT
ustalono postęp termicznego rozkładu, jakiemu CMS-Na0,6
podlegał podczas kontrolowanego wzrostu temperatury
w zakresie 25−500°C. Ustalono, że proces degradacji termicznej
rozpoczyna się już w temperaturze 280°C. Przeprowadzona
analiza otrzymanych wyników badań strukturalnych
stanowi dopełnienie prac badawczych w zakresie zastosowania eteryfikowanej skrobi jako spoiwa w technologii
mas formierskich.
Structural (FTIR) and thermo-analytic (DRIFT) studies
were conducted on modified starch in the form of sodium
salt of carboxymethyl starch (CMS-Na0.6) in the initial
state, i.e. a colloidal solution, and in a cross-linked form
prepared by physical means (temperature, microwave radiation).
Modified starch CMS-Na0.6 was obtained by way
of etherification of potato starch. The first part of the article
presents the structural analysis of CMS-Na0.6 before and
after cross-linking by means of physical factors based on
the results of infrared spectroscopy tests (FTIR) obtained
with the use of the transmission technique. The second
part identifies the structural changes in the etherified
starch with the use of Diffuse Reflectance Infrared Fourier
Transform spectroscopy (DRIFT), recording the spectra
in the temperature range of 25−500°C. Based on the
courses of the obtained IR spectra, it was established that
during the operation of physical factors (temperature, microwave
radiation), cross-linking of the colloid CMS-Na0.6
was observed as a result of total evaporation of the solvent
water and next dehydration and formation of intra- and intermolecular
cross-linking hydrogen bonds. The spectroscopic
method DRIFT was applied to determine the progress
of the thermal decomposition of CMS-Na0.6 during
a controlled temperature increase in the range of
25−500°C. It was established that the process of thermal
degradation begins already at 280°C. The performed
analysis of the obtained structural test results constitutes
a complementation of the research conducted in the scope of applying etherified starch as a binder in moulding sand
technology.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00