Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Interpretacja wyników pomiarów zawartości lodu w zamrażanych zaprawach przy użyciu metody DSC

Tytuł:
Interpretacja wyników pomiarów zawartości lodu w zamrażanych zaprawach przy użyciu metody DSC
Interpretation of measurements results of ice content in freezing mortars using DSC method.
Autorzy:
Stępień, P.
Rusin, Z.
Świercz, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/390039.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Politechnika Lubelska. Wydawnictwo Politechniki Lubelskiej
Tematy:
przemiana fazowa wody
zawartość lodu
DSC
zaprawy
phase transition of water
ice content
mortars
Źródło:
Budownictwo i Architektura; 2013, 12, 3; 209-214
1899-0665
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of investigations of heat flows recorded at the low temperature differential scanning calorimeter (DSC) in the freezing cement mortars soaked with water are presented. Methods for extracting the thermal effects associated with the phase change of water as well as the methods for calculating the weight of ice with reference to the specific process temperature at which the phenomenon occurs are analyzed. It is found that computation assumptions and technical limitations of the calorimeter described in the technical literature can lead to significantly different results of determining the mass of formed ice.

Przedstawiono wyniki badań strumieni ciepła rejestrowane w niskotemperaturowym skaningowym kalorymetrze różnicowym (DSC) podczas zamrażania nasączonych wodą zapraw cementowych. Analizie poddano sposoby wydzielania części efektów cieplnych powiązanych wyłącznie z przeminą fazową wody, a następnie metody obliczania masy krystalizującej wody i odniesienia tego procesu do konkretnej temperatury w której zjawisko zachodzi. Stwierdzono, że opisywane w literaturze technicznej założenia obliczeniowe, a także ograniczenia techniczne kalorymetru mogą prowadzić do istotnie odmiennych wyników określania masy powstającego lodu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies