Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physical factors affecting the production of amylase from Bacillus species isolated from natural environment

Tytuł:
Physical factors affecting the production of amylase from Bacillus species isolated from natural environment
Wpływ czynników fizycznych na aktywność amylolityczną Bacillus sp. wyizolowanych ze środowiska naturalnego
Autorzy:
Grata, K.
Nabrdalik, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/389748.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
Bacillus cereus
Bacillus mycoides
amylase
physical factor
amylazy
czynniki fizyczne
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2014, 21, 1; 51-60
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of different factors on amylolytic activity Bacillus cereus (2 strains) and Bacillus mycoides (2 strains), isolated from soil samples and water of Turawa Lake has been studied. Effect of physiological (pH of reaction mixture in the range of 4.0–8.0, temperature of reaction from 30 to 60 oC) and nutritional parameters (the carbon sources and they concentration in medium) were examined spectophotometricaly for their effect on amylase production. The results obtained showed, that in view of all studied factors the least favorable value of pH was 5.0, while in most cases the most favourable for the process of amylase production were following values 7.0 and 8.0. Moreover, it has been stated that the lowest amount of amylase was noted at 30 oC, and the highest at 60 oC. In case of amylolytic activity, in view of all temperatures the most effective strain was B. mycoides A134 whereas the least B. mycoides G3. The best results of amylase production have been achieved for all remaining strains in two cases – on maltose and glucose medium at all tested temperatures. Additionally, soil occurring strains preferred lower concentration of potato starch (ie 1 %) when compared with water strains which favoured higher concentration (5 %).

Celem badań była ocena wpływu różnych czynników na aktywność amylolityczną Bacillus cereus (2 szczepy) i Bacillus mycoides (2 szczepy) wyizolowanych z gleby i Jeziora Turawskiego. Metodą spektrofotometryczną badano wpływ pH mieszaniny reakcyjnej w zakresie od 5.0 do 8.0 i temperatury w zakresie od 30 oC do 60 oC oraz źródła węgla i jego koncentracji w podłożu na poziom produkowanych amylaz. Stwierdzono, iż najgorszą wartością pH do syntezy amylaz było 5.0, natomiast najlepszą, w większości przypadków pH 7.0. Uwzględniając zakres badanych temperatur, najwyższą aktywność uzyskano w temp. 60 oC, natomiast najniższą w temp. 30 oC dla wszystkich testowanych szczepów. Najbardziej aktywnym szczepem był B. mycoides A 134, natomiast najmniej B. mycoides G3.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies