Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Selected Foliar Fertilizers on Phytopathogenic Fungi under Conditions in vitro

Tytuł:
Effect of Selected Foliar Fertilizers on Phytopathogenic Fungi under Conditions in vitro
Wpływ wybranych nawozów dolistnych na grzyby fitopatogenne w warunkach in vitro
Autorzy:
Gleń, K.
Boligłowa, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/389542.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
nawozy dolistne
grzyby fitopatogenne
wzrost
biomasa
zarodnikowanie
foliar fertilizers
phytopathogenic fungi
growth
biomass
sporulation
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2009, 16, 7; 751-757
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The research aimed at an assessment of the effect of foliar fertilizers, ie Mikrovit Fe - Iron chelate, Wapnovit and Fostar recommended for agronomic and vegetable crops and in orchards on linear growth, biomass and sporulation of the following fungi: Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary, Rhizoctonia solemi KUhn and Phoma exiqua Desm. var. exiqua under conditions in vitro. The results obtained show a not unanimous response of the tested fungi species to applied foliar fertilizers and their various concentrations. Among the analyzed foliar fertilizers, Mikrovit Fe most strongly inhibited linear growth, biomass increment and mitigated spore production in all tested fungi. Also Fostar revealed a strong fungistatic effect on Phoma exiqua and Rhizoctonia solani. At the highest applied concentration (1.0 mm3/cm3) growth inhibition coefficients for these species were respectively 67.54 % and 46.45 %. On the other hand, Wapnovit revealed very weak fungistatic properties because it inhibited the linear growth of the analyzed fungal organisms only between 0.02 and 8.24 %. At the same time this fertilizer stimulated growth of the aerial my celium and sporulation process in the tested fungi. Moreover, Sclerotinia sclerotiorum was the species which most weakly responded to fertilizer presence m the medium.

Celem podjętych badań było określenie wpływu nawozów dolistnych, tj. Mikrovit Fe - Chelat żelaza, Wapnovit i Fostar zalecanych do stosowania w uprawach rolniczych, warzywniczych i sadach, na wzrost liniowy, biomasę i zarodnikowanie grzybów: Selerotinia selerotiorum (Lib.) de Bary, Rhizoctonia solani Kuhn i Phoma exiqua Desm. v. exiqua w warunkach in vitro. Uzyskane wyniki wskazują, że reakcja badanych gatunków grzybów na zastosowane nawozy dolistne i ich różne stężenia nie jest jednoznaczna. Spośród badanych nawozów dolistnych Mikrovit Fe niezależnie od stężenia w podłożu najsilniej ogranicza rozrost liniowy, przyrost biomasy oraz osłabia proces sporulacji wszystkich grzybów testowych. Silne właściwości fijngistatyczne w odniesieniu do Phoma exiqua i Rhizoctonia solani wykazywał również Fostar. Szczególnie zaś w największym z zastosowanych stężeń (1.0 mm3/cm3) - współczynnik zahamowania wzrostu dla tych gatunków wynosił odpowiednio 67,54 % i 46,45 %. Natomiast Wapnoyit wykazał bardzo słabe właściwości fungistatyczne, bowiem hamował on rozrost liniowy badanych organizmów grzybowych w zakresie 0,02-8,24 %. Jednocześnie nawóz ten stymulował wzrost grzybni powietrznej i proces sporulacji testowanych gatunków. Ponadto gatunkiem najsłabiej reagującym na obecność nawozów w podłożu okazał się Sclerotinia sclerotiorum.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies