Impact of the Municipal Landfill Site on Bacteria Participating in Transformation of Soil Nitrogen Wpływ składowiska komunalnego na bakterie biorące udział w przemianach azotu glebowego
Field research on the subject presented in the paper were conducted from March 2006 until September 2007. For the experimental reasons 8 research plots for soil sampling were established on each side of the municipal waste landfill site in Tarnow in two zones: 50–200 and 250–500 m from its boundaries. Spring wheat, Zura c.v. was cultivated on the plots. An additional experimental plot was set up in the reclaimed part of the landfill site. Analysis of the obtained results points to differences in the quantitative composition of microflora participating in nitrogen metabolism in the analyzed soils. It was found that on the experimental plots under wheat the number of proteolytic bacteria in 1 g of the soil dry mass ranged from 2 300 to 96 700 cfu, ammonifying bacteria from 122 000 to 4 860 000 and bacteria from Azotobacter genus from 0 to 330 cfu. Over the whole period of investigations also Clostridium pasteurianum bacteria counts were determined within the range of 0.01 to 0.00001, the values of nitrification process index from 0.01 to 0.000001 and denitrification index from 0.001 to 0.00001 were assessed in the whole analyzed soil environment.
Badania terenowe związane z tematem pracy prowadzono w okresie od marca 2006 do września 2007 r. W tym celu z każdej strony składowiska odpadów komunalnych w Tarnowie w dwóch strefach 50-200 i 250-500 metrów od jego granic wyznaczono 8 stanowisk badawczych (poletek) do pobrania próbek gleby, na których uprawiano pszenicę jarą odmiany Żura. Dodatkowe poletko doświadczalne założono na terenie zrekultywowanej części składowiska. Analiza otrzymanych wyników wskazuje na występowanie w badanych glebach różnic w ilościowym składzie mikroflory biorącej udział w metabolizmie azotowym. Na poletkach doświadczalnych pod uprawą pszenicy stwierdzono, że w 1 g suchej masy gleby liczba bakterii proteolitycznych kształtowała się w granicach od 2 300 do 96 700 jtk, bakterii amonifikacyjnych od 122 000 do 4 860 000 jtk, oraz bakterii z rodzaju Azotobacter od 0 do 330 jtk. Określano również w ciągu całego okresu badawczego w badanym środowisku glebowym wartości miana bakterii Clostridium pasteurianum w przedziale od 0,01 do 0,00001, wartości miana procesu nitryfikacji od 0,01 do 0,000001 oraz denitryfikacji od 0,001 do 0,00001.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00