Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of the Controlled Fertilization on the Mineral Components of Chosen Varieties of Onion (Allium cepa L.). Part I. Macroelements

Tytuł:
Effect of the Controlled Fertilization on the Mineral Components of Chosen Varieties of Onion (Allium cepa L.). Part I. Macroelements
Wpływ kontrolowanego nawożenia na zawartość składników pokarmowych w wybranych odmianach cebuli (Allium cepa L.). Cz. I. Makroskładniki
Autorzy:
Kleiber, T.
Bosiacki, M.
Markiewicz, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/389267.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
cebula
kontrolowane nawożenie
makroelementy
zróżnicowanie odmianowe
przechowywanie
wartość odżywcza
onion
controlled fertilization
macroelements
cultivar-induced differentiation
storage
nutritive value
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2010, 17, 2-3; 269-277
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main aims of conducted studies was the estimation of the controlled fertilization effect in case of 21 chosen cultivars of onion (Allium cepa L.) and the bulb storage in controlled conditions on their nutritive value based on the macroelement content: nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sulphur. During the total period of vegetative experiments, controlled fertilization was applied based on cyclic soil analyses recommended in the Integrated Production of Vegetables. A significant effect was found to be exerted by the cultivars on the content of dry matter and macroelements in the onion bulbs. At the same time, no significant effect was found to be exerted by the storage on the content of dry matter as well as on potassium and calcium content in the onions. On the other hand, the storage significantly decreased content of nitrogen, phosphorus and sulphur with a simultaneous increase of magnesium content. Because of a high content in the onion dry matter of (average in d.m.) phosphorus (0.43 % P), calcium (1.97 % Ca) and magnesium (0.26 % Mg), onion is a valuable source of these elements in the human diet. The controlled fertilization based on regular chemical soil analyses is useful to obtain good quality crops in horticulture production.

Głównymi celami przeprowadzonych badań była ocena wpływu kontrolowanego nawożenia w przypadku 21 wybranych odmiany cebuli (Allium cepa L.) oraz przechowywania cebuli w kontrolowanych warunkach na ich wartość odżywczą określoną na podstawie zawartości makroskładników: azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i siarki. Przez cały okres doświadczeń wegetacyjnych stosowano, polecane w Integrowanej Produkcji Warzyw, kontrolowane nawożenie poprzez cykliczne analizy gleby. Wykazano wyraźny wpływ odmiany na zawartość suchej masy i wspomnianych makroelementów w główkach cebuli. Równocześnie nie stwierdzono różnicującego wpływu przechowywania na zawartość suchej masy, a także potasu i wapnia w cebulach. Przechowywanie natomiast znacznie zmniejszało zawartość azotu, fosforu i siarki - przy równoczesnym znacznym wzroście zawartości magnezu. Ponadto cebula jest cennym źródłem zawartości (średnio w s.m.) fosforu (średnio 0,43 % P), wapnia (1,97 % Ca) oraz magnezu (0,26 % Mg) w diecie człowieka. Kontrolowane nawożenie korzystające z cyklicznych analiz chemicznych gleby jest użyteczne, by otrzymać dobrej jakości plony w produkcji ogrodniczej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies