In 2007 samples taken from carps (Cyprinus carpio L.) aged between one and two years with an average weight of 430 g were tested for selenium concentration. The fish was obtained from a 5 ha pond owned by the MILICZ Fish Breeding Farm, located in the Barycz River catchment. The following organs were taken from each 15 fishes: muscles, trunk kidneys, hepatopancrea, gills, intestine and spleen. Selenium concentrations were determined using the hydride vapour generation method. The highest selenium content was found in spleen (on average 0.848 mg Se kg–1), intestine (on average 0.651 mg Se kg–1) and kidney (on average 0.603 mg Se kg–1). The medium concentration, at 0.37 mg Se kg–1, was measured in hepatopancrea. Selenium was at its lowest concentration in gills and muscles.
W 2007 roku zbadano próbki pochodzące od kroczków karpia (Cyprinus carpio L.) o średniej masie 430 g. Ryby pozyskano z 5 ha stawu Gospodarstwa Rybackiego MILICZ, położonego w zlewni rzeki Baryczy. Z każdej z 15 ryb pobrano następujące narządy: mięśnie, nerkę tułowiową, wątrobotrzustkę, skrzela, jelito i śledzionę. Określono zawartość selenu metodą generacji par wodorków (HG AAS). W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono najwyższą zawartość selenu w śledzionie (średnio 0,848 mg Se kg-1), jelicie (średnio 0,651 mg Se kg-1 ) oraz nerce (średnio 0,603 mg Se kg-1). Średnią koncentracją selenu na poziomie 0,37 mg Se kg-1 charakteryzowała się wątrobotrzustka. Najmniej selenu stwierdzono w skrzelach i mięśniach ryb.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00