Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Heavy Metal Contents and the Sanitary State as an Assessment of Radish (Raphanus sativum L.) Quality

Tytuł:
Heavy Metal Contents and the Sanitary State as an Assessment of Radish (Raphanus sativum L.) Quality
Zawartość metali ciężkich i stan sanitarny jako ocena jakości rzodkiewki (Raphanus sativum L.)
Autorzy:
Jasiewicz, C.
Baran, A.
Kovácik, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/389098.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
metale ciężkie
stan sanitarny
rzodkiewka
radish
heavy metals
sanitary state
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2011, 18, 9-10; 1237-1244
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The research aimed at an assessment of health quality of radish originating from Krakow open air markets. The health quality was estimated on the basis of an analysis of the content and distribution of heavy metals in radish as well as its sanitary state. Heavy metal contents (Zn, Cu, Cd, Pb, Cr and Ni) were assessed in radish flesh, skin and leaves after dry mineralization and the ash dissolving in HNO3 using ICP-EAS method. Microbiological analyses comprised determining Coli and Salmonella bacteria count as well as the number of anaerobic and spore forming bacteria (Clostridium perfringens). Heavy metal contents in the studied radish fluctuated widely depending on the analyzed part. The highest contents of zinc, copper, chromium, lead and cadmium were assessed in leaves, lower in the skin and the lowest in radish flesh. Tested radish did not meet the consumer standards for zinc and cadmium. Presence of Coli bacteria was noted in 36 % of samples, Salmonella bacteria in 10 % and Clostridium perfringens only in 2 %.

Celem badań była ocena jakości zdrowotnej rzodkiewki pochodzącej z placów targowych Krakowa. Jakość zdrowotną oceniono na podstawie analizy zawartości i rozmieszczenia metali ciężkich w rzodkiewce, jak i jej stanu sanitarnego. Zawartość metali ciężkich (Zn, Cu, Cd, Pb, Cr, Ni) w miąższu, skórce i liściach rzodkiewki oznaczono metodą ICP-EAS po suchej mineralizacji i roztworzeniu popiołu w HNO3. Analizy mikrobiologiczne obejmowały oznaczenie liczebność: bakterii z grupy coli, bakterii z rodzaju Salmonella oraz beztlenowych bakterii przetrwalnikujących Clostridium perfringens. Zawartość metali ciężkich w badanej rzodkiewce wahała się w szerokim zakresie w zależności od analizowanej części. Największą zawartość cynku, miedzi, chromu, ołowiu i kadmu stwierdzono w liściach, mniejszą w skórce, a najmniejszą w miąższu rzodkiewki. Badana rzodkiewka nie spełniała norm konsumpcyjnych pod względem zawartości cynku i kadmu. Obecności bakterii grupy coli stwierdzono w 36 % próbkach, bakterii rodzaju Salmonella w 10 %, a Clostridium perfringens tylko w 2 %.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies