Six spectes of vegetable plants: lettuce Lectuca sativa L., spinach Spinacia oleracea L., radish Raphanus sativus L. subvar. radicula Pers., onion Allium cepa L. var. cepa, red beets Beta vulgaris L. and carrot Daucus carota L. were cultivated in pots on a substrate containing lead dosed O, 250 and 500 mg o kg-1 d.m. Increase of lead content in substrate caused its intensive cumulating in edible parts of the tested vegetable species. At the same time boron content increased in tissues of all analysed plants: in lettuce leaves by 9.7 % after supplying 250 mg Pb o kg-1 d.m., and by 19.8 % after supplying 500 mg Pb o kg-1 d.m., in spinach leaves by 13.8 % (only under the influence of higher dose), in radish roots by 5.1 and 24.6 %, in onion by 23.9 and 39.1 %, in beetroots by 14.9 and 41.2 % and in carrot roots by 8.6 and 24.6 %.
Sześć gatunków roślin warzywnych: sałatę Lactuca sativa L., szpinak Spinacia oleracea L., rzodkiewkę Raphamts sativus L. subvar. radicula Pers., cebulę Allium cepa L. var. cepa, buraki ćwikłowe Beta vulgaris L. i marchew Daucus carota L. uprawiano w wazonach na podłożu z dodatkiem ołowiu w ilości: O, 250 i 500 mg o kg-1 s.m. Zwiększenie zawartości ołowiu w podłożu spowodowało jego intensywną kumulację w jadalnych częściach testowanych gatunków warzyw. Równocześnie wzrosła zawartość boru w tkankach wszystkich analizowanych roślin: w liściach sałaty o 9,7 % pod wpływem dawki 250 mg Pb o kg-1 d.m. podłoża i o 19,8 % pod wpływem dawki 500 mg Pb o kg-1 d.m., w liściach szpinaku o 13,8 % (tylko pod wpływem większej dawki Pb), w zgrubieniach rzodkiewki o 5,1 i 24,6 %, w cebuli o 23,9 i 39,1 %, w korzeniach buraków o 14,9 i 41,2 %, w korzeniach marchwi o 8.6 i 24,6 % odpowiednio pod wpływem dodatku 250 i 500 mg o kg-1 d.m. podłoża.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00