Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Change of Proline Content in Selected Soil Fungi as Affected by Osmotic Stress

Tytuł:
Change of Proline Content in Selected Soil Fungi as Affected by Osmotic Stress
Zmiana zawartości proliny u wybranych grzybów glebowych pod wpływem stresu osmotycznego
Autorzy:
Przybulewska, K.
Stolarska, A.
Głąbowska, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/388893.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
grzyby
zasolenie
prolina
fungi
salinity
proline
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2011, 18, 12; 1705-1710
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study aimed at demonstrating intracellular proline synthesis under osmotic stress conditions in selected soil fungi on the example of Trichoderma sp. and Trichotecium roseum. Effect of the increase of sodium chloride (NaCl) salinity, in concentrations of 1 to 1000 mmol dm–3 PDA medium, on proline content in the fresh matter of mycelium cultured on medium was examined. The increase of medium salinity affects production of osmoregulatory substances in the form of proline in selected soil fungi. Its content in mycelium depends on salt (NaCl) concentration in medium as well as on species. Intracellular proline synthesis increased starting with the least salinity. As osmotic stress increased, proline content in mycelium almost quadrupled in Trichoderma sp. and quintupled in Trichotecium roseum.

Celem badań było wykazanie syntezy wewnątrzkomórkowej proliny w warunkach stresu osmotycznego u wybranych grzybów glebowych na przykładzie Trichoderma sp. i Trichotecium roseum. Badano wpływ stresu osmotycznego w wyniku zasolenia chlorkiem sodu (NaCl), w stężeniu od 1 do 1000 mmol dm-3 pożywki PDA na zawartosć proliny w świeżej masie grzybni wyrosłej na podłożu. Wzrost zasolenia podłoża wpływa na wytwarzanie substancji osmoregulacyjnych w postaci praliny u wybranych grzybów glebowych. Jej zawartość w grzybni jest zależna od stężenia soli NaCl w podłożu oraz od gatunku. Synteza proliny wewnątrzkomórkowej zwiększała się począwszy od najmniejszego zasolenia. W miarę wzrostu stresu osmotycznego zawartość proliny w grzybni zwiększyła się prawie czterokrotnie u Trichoderma sp. i pięciokrotnie Trichotecium roseum.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies