Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Residual Effect of Soil Contamination with Heavy Metals on Sitona sp. Beetles Feeding on Broad Bean (Vicia faba L.)

Tytuł:
Residual Effect of Soil Contamination with Heavy Metals on Sitona sp. Beetles Feeding on Broad Bean (Vicia faba L.)
Następczy wpływ skażenia gleby metalami ciężkimi na żerowanie chrząszczy oprzędzików (Sitona sp.) na bobie (Vicia faba L.)
Autorzy:
Gospodarek, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/388851.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
metale ciężkie
zanieczyszczenie gleby
Sitona sp.
heavy metals
soil pollution
Sitona spp.
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2011, 18, 11; 1565-1570
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The research aimed at an assessment of heavy metal soil contamination effect on the intensity of Sitona beetles feeding on broad beans cultivated in the soil three years after the moment of pollution, from the perspective of possibly enhanced attractiveness of this host plant as food. Broad bean (Vicia faba L.), White Windsor c.v. was cultivated in two series differing by the date of the soil contamination with heavy metals. The soil was contaminated in 2002 (III) and 2005 (0). In each series the plants were cultivated in the following objects: unpolluted soil – with natural content of heavy metals (Control); unpolluted soil with natural content of heavy metals and fertilized minerally (NPK); soil polluted with a dose of 4 mg kg–1 d.m. of cadmium; soil polluted with a dose of 530 mg kg–1 d.m. of lead; soil polluted with a dose of 85 mg kg–1 d.m. of copper; soil contaminated with zinc dosed 1000 mg kg–1 d.m. and soil polluted with a dose of 110 mg kg–1 d.m. of nickel. The harmfulness of Sitona sp. beetles was assessed by measuring the leaf surface losses caused by their feeding, the consumed area and by counting the percentage of injured leaves. After 3 years from the soil contamination with nickel, zinc, copper, lead and cadmium no increase of attractiveness of the plants for Sitona sp. beetles was observed.

Celem podjętych badań była ocena wpływu skażenia gleby metalami ciężkimi na intensywność żerowania chrząszczy oprzędzików Sitona sp. na bobie uprawianym w glebie po upływie 3 lat od momentu skażenia, pod kątem możliwości wzrostu atrakcyjności tej rośliny żywicielskiej jako pokarmu. Bób (Vicia faba L.) odm. Windsor Biały uprawiany był w 2 seriach, różniących się datą skażenia gleby metalami ciężkimi. Glebę skażano w latach: 2002 i 2005. W każdej serii rośliny uprawiano w następujących obiektach: gleba niezanieczyszczona - o naturalnej zawartości metali ciężkich (Kontrola); gleba niezanieczyszczona - o naturalnej zawartości metali ciężkich nawożona mineralnie (NPK); gleba zanieczyszczona kadmem w dawce: 4 mg kg-1 s.m., gleba zanieczyszczona ołowiem w dawce: 530 mg kg-1 s.m., gleba zanieczyszczona miedzią w dawce: 85 mg kg-1 s.m., gleba zanieczyszczona cynkiem w dawce: 1000 mg kg-1 s.m., gleba zanieczyszczona niklem w dawce: 110 mg kg-1 s.m. Szkodliwość chrząszczy oprzędzików (Sitona sp.) oceniono, mierząc ubytek powierzchni liści na skutek ich żerowania, powierzchnię wyżerek oraz licząc odsetek uszkodzonych liści. Po upływie 3 lat od momentu zanieczyszczenia gleby niklem, cynkiem, miedzią, ołowiem lub kadmem nie obserwuje się wzrostu atrakcyjności roślin bobu dla chrząszczy Sitona sp.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies