Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Odour nuisance accompanying hypolimnetic withdrawal metod on the example of the Kortowskie Lake

Tytuł:
Odour nuisance accompanying hypolimnetic withdrawal metod on the example of the Kortowskie Lake
Uciążliwość zapachowa przy selektywnym usuwaniu wód hypolimnionu na przykładzie „Eksperymentu Kortowskiego”
Autorzy:
Brudniak, A.
Dębowski, M.
Zieliński, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/388631.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
odour nuisance
Olszewski’s Pipeline
olfaktometric measurements
European Odour unit Introduction
uciążliwość zapachowa
rurociąg Olszewskiego
pomiary olfaktometryczne
europejska jednostka zapachowa
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2013, 20, 4-5; 469-480
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to determine the odour nuisance accompanying the restoration of Kortowskie Lake. The measurements of odour concentrations have been conducted during the summer season of 2012. Odorous gas samples were taken during the removal of hypolimnion water. Along the test section located Kotowki six sampling points. Odour concentration value at the designated measuring points were determined by dynamic olfactometry yes/no method. The study was performed in accordance with PN-EN 13725 by using the olfactometer TO8.

Celem pracy było określenie uciążliwości zapachowej towarzyszącej rekultywacji Jeziora Kortowskiego. Pomiary stężenia zapachowego przeprowadzono w okresie letnim 2012 r. Próbki wonnych gazów zostały pobrane podczas usuwania wód hypolimnionu. Wzdłuż badanego odcinka Kotówki zlokalizowano sześć punktów pobrania próbek. Wartość stężenia zapachowego w wyznaczonych punktach pomiarowych oznaczono metodą olfaktometrii dynamicznej tak/nie. Badania wykonano zgodnie z normą PN-EN 13725 przy użyciu olfaktometru TO8.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies