How Capsaicin Changes the Toxicity of Pyrethroids in American Cockroach (Periplaneta americana) W jaki sposób kapsaicyna zmienia toksyczność pyretroidów w stosunku do karaczana amerykańskiego (Periplaneta americana)
Intensive use of insecticides has led not only to enhanced environment pollution, but most of all, to
an increase in insects’ resistance to the chemicals in use. That is why presently the scientists focus on
searching for new, alternative means to aid crop protection. One of the ways to achieve it is finding
a compound which, when added to an insecticide, magnifies significantly its toxicity against the pests and in
the same time it is safe for people. In the presented study we have attempted to analyse whether the active
compound of pepper, capsaicin, increases toxicity of a pyrethroid (Bulldock 025 EC) against American
cockroach, a main insect factor causing allergies and asthma in people. The effect of the tested substances was
measured by means of changes observed in hemolymph pH and acute toxicity test, performed in various
ambient temperatures (15 oC, 25 oC and 35 oC). The results of the experiments suggest that the tested
substances affect significantly acid-base homeostasis. Moreover, it was demonstrated that different concentrations
of capsaicin have different influence on insecticidal properties of the tested pesticide in higher
ambient temperatures. It was established that simultaneous application of capsaicin (in 10–8 M concentration)
and pyrethroid (LD50) causes an increase in death rate among the intoxicated insects. These results give hopes
as for applicability of capsaicin as a synergist of pyrethroid insecticides against Periplaneta americana,
especially in conditions in which the toxicity of the pesticide itself is lower (ie in higher ambient temperatures).
Intensywne stosowanie insektycydów doprowadziło nie tylko do wzrostu zanieczyszczenia
środowiska, ale przede wszystkim do wzrostu oporności owadów na stosowane środki. Dlatego też uwaga
badaczy koncentruje się obecnie na poszukiwaniu alternatywnych metod walki ze szkodnikami. Jedną z nich
może być znalezienie substancji, która dodana do insektycydu, w sposób znaczący podniesie jego toksyczność
dla owadów i zarazem będzie bezpieczna dla ludzi. W prezentowanej pracy podjęto próbę oceny czy aktywny
składnik papryki – kapsaicyna, zwiększy toksyczność pyretroidu (Bulldock 025EC) w stosunku do karaczana
amerykańskiego, będącego głównym czynnikiem wywołującym alergie i astmę u ludzi. Toksyczność
badanych substancji określano na podstawie zmian odczynu hemolimfy oraz testów toksyczności ostrej,
wykonanych w trzech różnych temperaturach otoczenia (15 oC, 25 oC i 35 oC). Z przeprowadzonych
doświadczeń wynika, że badane substancje w sposób znaczny zmieniają równowagę kwasowo-zasadową.
Wykazano także, że testowane stężenia kapsaicyny w różny sposób wpływają na aktywność owadobójczą
zastosowanego insektycydu w wyższych temperaturach otoczenia. Stwierdzono, że jednoczesna aplikacja
kapsaicyny (w stężeniu 10 -8 M) i pyretroidu (LD50) powoduje wzrost śmiertelności intoksykowanych
owadów. Na podstawie otrzymanych wyników można przypuszczać, że kapsaicynę będzie można stosować
jako synergetyk dla insektycydów z grupy pyretroidów w stosunku do Periplaneta americana, zwłaszcza
w tych warunkach środowiska, w których toksyczność pyretroidu jest mniejsza (duże temperatury otoczenia).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00