Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Contamination of Potato Tuber (Solarium tuberosum L.) by Nickel and Copper

Tytuł:
Contamination of Potato Tuber (Solarium tuberosum L.) by Nickel and Copper
Zanieczyszczenie niklem i miedzią bulw ziemniaka (Solanum tubersosum L.)
Autorzy:
Musilová, J.
Bystrická, J.
Tomas, J.
Arvay, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/388409.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
ziemniaki
metale ciężkie
zanieczyszczenie
potatoes
heavy metals
contaminations
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2009, 16, 12; 1605-1616
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The content of toxic microelements is one of the hygienic-toxicological factors of the foodstuffs quality. Lead, mercury, arsenic and cadmium belong to the most important toxic elements. Also the essential elements (minor ones - Fe, Zn or trace elements - Cr, Cu, Ni, Se) occurring in higher concentrations could have toxic effects. Copper and nickel belong to the essential elements, intake of which organisms have to take from food in certain amount, in order to provide its important biological functions. Most of foodstuffs contain less than 10 mg Cu o kg-1 (potatoes 0.3-0.1 mg o kg-1), the nickel content in fruit, cereals and foodstuffs of animal origin (except some sea animals) is very low - hundredths to decimals mg o kg-1 (potatoes 0.01-0.26 mg Ni o kg-1).

Zawartość toksycznych mikroelementów jest jednym z ważnych parametrów jakości żywności. Ołów, rtęć, arsen i kadm należą do najważniejszych toksycznych pierwiastków. Mikroelementy (Fe, Zn, Cr, Cu, Ni, Se) występujące w dużych stężeniach również mogą mieć działanie toksyczne. Miedź i nikiel zaliczane są do mikroelementów, które organizm wchłania z pożywienia w ilościach niezbędnych do podtrzymania wielu procesów biologicznych. Większość pokarmów zawiera Cu w ilości nie przekraczającej 10 mg o kg-1 (ziemniaki 0,3-0,1 mg - kg-1). Zawartość niklu w owocach, płatkach zbożowych i pokarmach pochodzenia zwierzęcego (z wyjątkiem niektórych zwierząt morskich) jest bardzo mała - od setnych do dziesiątych mg - kg-1 (ziemniaki 0,01-0,26 mg o kg-1).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies