Influence of the Medium with Addition of Cocoa Husk on the Production of Seedlings of Selected Species and Cultivars of Bedding Plants Wpływ podłoża z dodatkiem łuski kakaowej na produkcję rozsady wybranych gatunków i odmian roślin kwietnikowych
The experiment was conducted in the years 2007–2008. Its purpose was to compare the germination, further growth and the quality of seedlings of annual plants grown on a traditional medium (peat) and on a medium with the addition of cocoa husks. The test plants were: Tagetes erecta, ‘Klaun’ cv., Tagetes patula nana, ‘Bolero’ cv., Impatiens walleriana, ‘Candy White’ and ‘Candy Red’ cvs. Seeds of all the taxons were sown onto two media: 1. deacidified high peat with the addition of Azofoska fertilizer in the dose of 2 g dm–3 (control medium); 2. peat + cocoa husks (1:1 v/v). Cocoa husk constituted a waste product from a confectionery plant, prior to use it had been composted for a period of approx. 12 months. Chemical analysis of the cocoa husks has shown that this component is rich in nutrients. After the 12-month period of composting the structure of the husks changed, the pH value of the husks dropped, their electrical conductivity (EC) lowered, and the amount of plant-available nitrogen increased. It was found that the 1:1 v/v cocoa husk medium, used for sowing shortened the time of plant emergence and also shortened the production period of marigold and impatiens seedlings by 6 to 14 days. Cocoa husks favourably influenced the development of the root system and accelerated the blossoming time of the tested cultivars.
Celem doświadczenia przeprowadzonego w latach 2007-2008 było porównanie kiełkowania i dalszego wzrostu oraz jakości rozsady roślin jednorocznych uprawianych w podłożu tradycyjnym (torf) oraz w podłożu z dodatkiem łuski kakaowej. Roślinami testowymi były: Tagetes erecta odm. 'Klaun', Tagetes patula nana odm. 'Bolero', Impatiens walleriana odm. 'Candy White' i 'Candy Red'. Nasiona wszystkich taksonów wysiano do dwóch podłoży: 1. odkwaszony torf wysoki z dodatkiem nawozu Azofoska w dawce 2 g dm -3 (podłoże kontrolne); 2. torf + łuska kakaowa (1:1 v/v). Łuska kakaowa stanowiła odpad pochodzący z zakładu cukierniczego, przed użyciem do doświadczeń kompostowano ją przez okres około 12 miesięcy. Analiza chemiczna łuski kakaowej wykazała, że komponent ten jest zasobny w składniki pokarmowe. Po rocznym okresie kompostowania zmieniła się struktura łuski, obniżyło się pH łuski, obniżyła się także konduktywność (przewodność właściwa EC), wzrosła natomiast ilość dostępnego dla roślin azotu. Stwierdzono, że podłoże z dodatkiem łuski kakaowej (1:1 v/v), zastosowane do wysiewu przyspieszyło wschody, a także skróciło okres produkcji rozsady aksamitki i niecierpka od 6 do 14 dni. Łuska kakaowa korzystnie wpłynęła na rozbudowę systemu korzeniowego i przyspieszyła kwitnienie roślin badanych odmian.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00