Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fat Content and Fatty Acid Composition in Oilseed Rape Grown in the Lubelski Region under Different Levels of Soil Sulphur Fertility

Tytuł:
Fat Content and Fatty Acid Composition in Oilseed Rape Grown in the Lubelski Region under Different Levels of Soil Sulphur Fertility
Zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych w nasionach rzepaku uprawianego w warunkach zróżnicowanej zasobności gleb Lubelszczyzny w siarkę
Autorzy:
Kozłowska-Strawska, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/388041.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
rzepak jary
zawartość tłuszczu
skład kwasów tłuszczowych
zasobność gleb w S-SO4
spring oilseed rape
fat content
fatty acid composition
soil fertility in the S-SO4
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2012, 19, 3; 191-201
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A new problem arising in plant production is the increasing deficit of sulphur in Polish soils. This can lead to low-levels in yield for many crops, along with deterioration in the quality of harvested plant samples. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the relationship between soil fertility and sulphur in the Lubelski region, in addition to certain quality characteristics of spring rapeseeds. The research samples consisted of soil and plant samples taken from the Lubelski region. The soil samples were selected taken into consideration their agronomic category and sulphate sulphur content. The spring rape was chosen as a test crop and was harvested at full maturity. The test plants were selected because of their high nutritional requirements for sulphur. The results of this study indicate that the quantity of sulphur in the soils of the Lubelski region was characterised by a large variability, ranging in quantity from the low to very high. This affected the fat content in seeds and the fatty acid composition. The lowest fat content was characterised as rapeseed harvested in the localities of high or very high sulphur content in the soil. In addition, the percentage of oleic acid clearly increased with increasing soil fertility in the S-SO4. This content in terms of its valuable health benefits, essential fatty acids, clearly decreases with increasing sulphur content in the soil in a form directly available to plants. There was no clear relationship between the soils sulphur fertility in the Lubelski region and the share of undesirable erucic acid from the perspective of nutritional point of view.

Celem podjętych badań była próba oceny zależności pomiędzy zasobnością gleb Lubelszczyzny w siarkę a niektórymi cechami jakościowymi nasion rzepaku jarego. Materiał badawczy stanowiły próbki glebowe i roślinne pobrane z terenu województwa lubelskiego. Wybór gleb do badań uwzględniał ich kategorię agronomiczną oraz zawartość siarki siarczanowej. Rośliną testową był rzepak jary zbierany w fazie pełnej dojrzałości. Wybór rośliny do badań podyktowany był jej dużymi wymaganiami pokarmowymi w stosunku do siarki. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że zasobność gleb Lubelszczyzny w siarkę cechowała duża zmienność, począwszy od zasobności niskiej do bardzo wysokiej. Rzutowało to na ogólną zawartość tłuszczu w nasionach oraz na skład kwasów tłuszczowych. Najmniejszą zawartością tłuszczu charakteryzowały się nasiona rzepaku zbieranego w miejscowościach o podwyższonej lub bardzo wysokiej zawartości siarki w glebie. Również procentowy udział kwasu oleinowego wyraźnie zwiększał się wraz ze wzrostem zasobności gleb w S-SO4. Zawartość, cennych z punktu widzenia walorów zdrowotnych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wyraźnie jednak malała w miarę zwiększania się w glebie zawartości siarki w formie bezpośrednio dostępnej dla roślin. Nie stwierdzono natomiast wyraźnej zależności pomiędzy zasobnością gleb Lubelszczyzny w siarkę a udziałem niepożądanego z punktu widzenia żywieniowego, kwasu erukowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies