The aim of this work was the analysis of benzoic acid and sorbic acid content in selected beverages and processed fruit and vegetable products. The analyses of these preservatives in 34 different food products (ketchups, carbonated and non-carbonated beverages, beverage concentrates) were performed. In this purpose, the conditions of analyzed compounds extraction from the food samples were optimized and method of analysis by reversed-phase high performance liquid chromatography method (RP-HPLC) was developed. Very good separation of the analytes was achieved using methanol-water-acetate buffer pH 4.4 (40 : 40 : 20) as a mobile phase.
Przedmiotem badań była analiza zawartości kwasu benzśsowego oraz kwasu sorbowego w wybranych napojach i produktach owocowo-warzywnych. Oznaczono zawartość tych konserwantów w 34 artykułach żywnościowych: ketchupach, napojach gazowanych i niegazowanych oraz zaprawach do napojów. W tym celu dobrano warunki ekstrakcji oznaczanych związków z próbek artykułów spożywczych oraz opracowano metodę ich analizy za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej w odwróconym układzie faz (RP-HPLC). Bardzo dobry rozdział analitów uzyskano przy zastosowaniu jako fazy ruchomej mieszaniny metanol-woda-bufor octanowy pH 4,4 (40 : 40 : 20).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00