Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Estimate of Available Phosphorus and Potassium Forms Content in the Winter Wheat Soils From Organic and Conventional Farms on the Background Their Selected Properties

Tytuł:
Estimate of Available Phosphorus and Potassium Forms Content in the Winter Wheat Soils From Organic and Conventional Farms on the Background Their Selected Properties
Ocena zawartości przyswajalnych form fosforu i potasu w glebach spod uprawy pszenicy z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych na tle wybranych ich właściwości
Autorzy:
Wiśniowska-Kielian, B.
Klima, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/387859.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
gospodarstwa ekologiczne i konwencjonalne
przyswajalny fosfor i potas
organic and conventional farms
available P and K
estimate
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2010, 17, 4-5; 509-518
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
It was estimated the content of available P and K in soils of organic and conventional farms. The soils from organic farms were less acidified, had smaller sorptive capacity and higher saturation of sorptive complex with alkalinc cation as well as more organic matter and available P and K. There were no distinct differences in P and K content in soils of farms being in period of conversion to organic farming and having certificate of agreement with methods of organic farming, and in case of potassium were registered similar increasing trends of its content in soils of neighbouring organic and conventional farms. In both groups of farms prevailed soil with Iow and medium abundance in P and K, but soils taken from organic farms obtained a better mark (more soils with high and very high content of P and K than in conventional farms). Content of P and K was negatively correlated with soil acidity, moreover K content in soils from conventional farms was positively correlated with sum of basic cation and sorptive capacity, whereas P content with organic C content.

Oceniono zawartość przyswajalnego P i K w glebach gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych. Gleby z gospodarstw ekologicznych były mniej zakwaszone, miały mniejszą pojemność sorpcyjną, ale większe wysycenie kompleksu sorpcyjnego zasadami oraz zawierały więcej materii organicznej i przyswajalnych form P i K. Nie stwierdzono wyraźnych różnic zawartości P i K w glebach gospodarstw będących w trakcie przestawiania i mających certyfikat zgodności z metodami rolnictwa ekologicznego, a w przypadku K zanotowano podobne trendy wzrostowe jego zawartości w glebach sąsiadujących gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych. W obu grupach gospodarstw przeważały gleby o małej i średniej zasobności w P i K, ale lepszą ocenę uzyskały gleby z gospodarstw ekologicznych (więcej gleb o dużej i bardzo dużej zasobności w P i K niż w gospodarstwach konwencjonalnych). Zawartość P i K była ujemnie skorelowana z kwasowością gleb, ponadto zawartość K w glebach z gospodarstw konwencjonalnych była dodatnio skorelowana z sumą kationów zasadowych i pojemnością sorpcyjną, a zawartość P z zawartością C organicznego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies