Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of shape memory alloy in harvesto-absorber system

Tytuł:
Application of shape memory alloy in harvesto-absorber system
Autorzy:
Kęcik, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/386907.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Politechnika Białostocka. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej
Tematy:
pendulum
sma spring
energy harvester
vibration absorber
control
continuation method
stopy z pamięcią kształtu
teoria Ginzburga-Landaua
tłumik drgań
Źródło:
Acta Mechanica et Automatica; 2015, 9, 3; 155-160
1898-4088
2300-5319
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents a conception of the harvester-absorber system consisting of two parts. The first is the pendulum attached to the main system (oscillator), which is suspended on the linear damper and the nonlinear spring made of shape memory alloy. The spring is modelled as a polynomial function based on Landau–Ginzburg theory of phase transitions (similar as ferroelectric and ferromagnets). The obtained results show, that SMA element can increase harvesting energy level, while the absorber effect can be impaired (but not loss). Additionally, introducing SMA element causes changes in dynamics, introduces a new unstable solutions and bifurcations. The analysis was done by classical integration and continuation solution methods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies