Investigations of the surface layer characteristics of selected kinds of low-alloy high-speed steel after grinding were carried out.
They were carried out on the flat-surface grinder with a 95A24K grinding wheel without cooling. The influence of grinding parameters was
defined especially for: the quantity of secondary austenite, surface roughness, microhardness and grinding efficiency with a large range
of grinding parameters: grinding depth 0.005–0.035 mm, lengthwise feed 2–6 m/min, without a cross-feed on the whole width of the sample.
It was found that improvement of grinding properties of low-alloy high-speed steels is possible by efficient selection of their chemical
composition. The value of the grinding efficiency is conditioned by grinding forces, whose value has an impact on the grinding temperature.
To ensure high quality of the tool surface layer (i.e. a smaller amount of secondary austenite, lack of wheel burn and micro-cracks) in the
case of sharpening of tools made of low-alloy high-speed steel, the grinding temperature should be as low as possible.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00