Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Surface layer properties of low-alloy high-speed steel after grinding

Tytuł:
Surface layer properties of low-alloy high-speed steel after grinding
Autorzy:
Jaworski, J.
Trzepieciński, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/386837.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Politechnika Białostocka. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej
Tematy:
grinding
high-speed steel
microhardness
secondary austenite
surface roughness
stal szybkotnąca
stal niskostopowa
szlifowanie
mikrotwardość stali
austenit
warstwa wierzchnia stali
Źródło:
Acta Mechanica et Automatica; 2016, 10, 4; 275-279
1898-4088
2300-5319
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Investigations of the surface layer characteristics of selected kinds of low-alloy high-speed steel after grinding were carried out. They were carried out on the flat-surface grinder with a 95A24K grinding wheel without cooling. The influence of grinding parameters was defined especially for: the quantity of secondary austenite, surface roughness, microhardness and grinding efficiency with a large range of grinding parameters: grinding depth 0.005–0.035 mm, lengthwise feed 2–6 m/min, without a cross-feed on the whole width of the sample. It was found that improvement of grinding properties of low-alloy high-speed steels is possible by efficient selection of their chemical composition. The value of the grinding efficiency is conditioned by grinding forces, whose value has an impact on the grinding temperature. To ensure high quality of the tool surface layer (i.e. a smaller amount of secondary austenite, lack of wheel burn and micro-cracks) in the case of sharpening of tools made of low-alloy high-speed steel, the grinding temperature should be as low as possible.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies