Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rheological properties of MR fluids recommended for use in shock absorbers

Tytuł:
Rheological properties of MR fluids recommended for use in shock absorbers
Autorzy:
Sapiński, B.
Horak, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/386476.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Politechnika Białostocka. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej
Tematy:
MR fluids
rheological characteristics
Herschel-Bulkley’s Model
shear stress
yield stress
ciecze magnetoreologiczne MR
właściwości reologiczne
model Herschela-Bulkleya
naprężenie styczne
naprężenie uplastyczniające
Źródło:
Acta Mechanica et Automatica; 2013, 7, 2; 107-110
1898-4088
2300-5319
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper summarises the results of laboratory testing of rheological behaviour of (magnetorheological) MR fluids designed for use in shock absorber and vibration dampers. The experiments used a rotational rheometer with an extra chamber inside which a uni-form magnetic field can be generated. Underlying the description of rheological properties of fluids is the Herschel-Bulkley’s model of vis-cous-plastic substances. The aim of the experiment was to determine the shear stress, yield stress, the yield factor and the power-law exponent depending on the magnetic flux density, followed by the comparative study of rheological parameters of investigated fluids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies