Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Ti, Nb, Cr and B on structure and mechanical properties of high aluminium cast iron

Tytuł:
Effect of Ti, Nb, Cr and B on structure and mechanical properties of high aluminium cast iron
Autorzy:
Kopyciński, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/383199.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
high aluminium cast iron
carbides Al4C3
carbides TiC
intermetallic FeAl
iron aluminides
żeliwo wysokoaluminiowe
węglik AL4C3
węglik TiC
faza międzymetaliczna FeAl
aluminidek żelaza
Źródło:
Archives of Foundry Engineering; 2013, 13, 1; 77-80
1897-3310
2299-2944
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this work, a method was investigated to eliminate the presence of undesirable Al4C3 phases in a high-aluminium alloys, and thus improve the production process. The melting conditions employed in this work enabled the formation of a Fe-Al-C liquid solution. Moreover, titanium additions into the liquid allowed the precipitation of TiC. According to this reaction, the extent of carbon removal from the melt is strongly influenced by the amount of Ti additions. Hence, proper titanium levels can result in total removal of carbon from the liquid. Notice from this figure that Ti additions above 4.5%, totally eliminate the undesirable Al4C3 precipitates. Making Cr, Ti, B additions reduces size of FeAl alloys grains. In addition, this work indicates that the high-aluminium cast iron posses high oxidation resistance, exceeding that of high-chromium cast iron and chromium cast steels. Finally, the alloy ductility can be enhanced by additions of dopants such as B and Cr. Hence, additions of 0.03% B and 0.03%B-5% Cr combined with a heat treatment were implemented. As a result, the alloy ductility was significantly improved, where the strain of up to 5.3%, (B alone) or 15% (B-Cr) were obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies