Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kinetics of hardening and drying of ceramic moulds with the new generation binder – colloidal silica

Tytuł:
Kinetics of hardening and drying of ceramic moulds with the new generation binder – colloidal silica
Autorzy:
Zych, J.
Kolczyk, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/381420.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
innovative foundry technologies
innovative foundry materials
colloidal binder
investment casting
drying rate
technological factor
innowacyjna technologia odlewnicza
innowacyjne materiały odlewnicze
spoiwo koloidalne
szybkość suszenia
czynnik technologiczny
Źródło:
Archives of Foundry Engineering; 2013, 13, 4; 112-116
1897-3310
2299-2944
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of selected factors on drying ceramic moulds applied in the investment casting technology was determined by the gravimetric method. Moulds produced of ceramic sands based on the new generation binders – colloidal silica, were investigated. It was found that each successive layer, of a similar thickness, is drying longer than the previous one. The drying time of layers forming closed spaces is several times longer as compared with drying open surfaces (external). Grain size of matrix used for moulds sprinkling has none significant influence on drying rates.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies