Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Structure and properties investigation of MCMgAl12Zn1 magnesium alloy

Tytuł:
Structure and properties investigation of MCMgAl12Zn1 magnesium alloy
Autorzy:
Dobrzański, L. A.
Król, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/380517.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
thermal analysis
microstructure
mechanical properties
magnesium alloy
analiza termiczna
mikrostruktura
właściwości mechaniczne
stop magnezu
Źródło:
Archives of Foundry Engineering; 2013, 13, 1; 9-14
1897-3310
2299-2944
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work presents an influence of cooling rate on crystallization process, structure and mechanical properties of MCMgAl12Zn1 cast magnesium alloy. The experiments were performed using the novel Universal Metallurgical Simulator and Analyzer Platform. The apparatus enabled recording the temperature during refrigerate magnesium alloy with three different cooling rates, i.e. 0.6, 1.2 and 2.4ºC/s and calculate a first derivative. Based on first derivative results, nucleation temperature, beginning of nucleation of eutectic and solidus temperature were described. It was fund that the formation temperatures of various thermal parameters, mechanical properties (hardness and ultimate compressive strength) and grain size are shifting with an increasing cooling rate.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies