Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Assessment of Modification of High-Zinc Aluminium Alloy

Tytuł:
The Assessment of Modification of High-Zinc Aluminium Alloy
Autorzy:
Zyska, A.
Konopka, Z.
Łągiewka, M.
Nadolski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/380248.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
aluminium alloys
inoculation
solidification
mechanical properties
stopy aluminium
krzepnięcie
właściwości mechaniczne
Źródło:
Archives of Foundry Engineering; 2014, 14, 2; 53-56
1897-3310
2299-2944
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of examinations of the influence of titanium-boron inoculant on the solidification, the microstructure, and the mechanical properties of AlZn20 alloy are presented. The examinations were carried out for specimens cast both of the non-modified and the inoculated alloy. There were assessed changes in the alloy overcooling during the first stage of solidification due to the nuclei-forming influence of the inoculant. The results of quantitative metallographic measurements concerning the refinement of the grain structure of casting produced in sand moulds are presented. The cooling rate sensitivity of the alloy was proved by revealing changes in morphology of the α-phase primary crystals. Differences in mechanical properties resulting from the applied casting method and optional inoculation were evaluated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies