Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Damping properties vs. structure fineness of the high-zinc aluminum alloys

Tytuł:
Damping properties vs. structure fineness of the high-zinc aluminum alloys
Autorzy:
Krajewski, W. K.
Haberl-Faerber, K.
Buras, J.
Krajewski, P. K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/380214.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
wysokocynkowy stop aluminium
rozdrobnienie ziarna
właściwości tłumiące
współczynnik tłumienia
high zinc aluminum alloys
grain refinement
damping properties
damping coefficient
Źródło:
Archives of Foundry Engineering; 2012, 12, 3; 63-66
1897-3310
2299-2944
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The subject of this study is the presentation of relation between the degree of structure fineness and ultrasonic wave damping coefficient for the high-zinc aluminium alloys represented in this study by the sand mould cast alloy Al - 20 wt% Zn (AlZn20). The studied alloy was refined with a modifying (Al,Zn)-Ti3 ternary master alloy, introducing Ti in the amount of 400 pm into metal. Based on the analysis of the initial and modified alloy macrostructure images and ultrasonic testing, it was found that the addition of (Al,Zn)-Ti3 master alloy, along side a significant fragmentation of grains, does not reduce the coefficient of ultrasonic waves with a frequency of 1MHz.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies