Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of advertising on behaviour of consumers of low and high level of consumption of dairy products

Tytuł:
Impact of advertising on behaviour of consumers of low and high level of consumption of dairy products
Wpływ reklamy na zachowania konsumentów o niskim i wysokim poziomie konsumpcji produktów mleczarskich
Autorzy:
Chudzian, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/38006.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia; 2014, 13, 4
1644-0757
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main goal of this work was to evaluate the influence of the advertising of dairy products on consumer behaviour on the specific market. The objective was completed based on the primary data from a research carried out on a sample of 550 interviewees. The study revealed that examined sample differed in sensitivity to advertising messages depending on the level of consumption. The effectiveness of advertising was measured by operationalizing theoretical model of the advertising impact, namely AIDA. Regression tree models were built across groups of consumers with different consumption levels of dairy products in order to illustrate the differences between them. It was observed that advertising messages of emotional nature have signifi cant importance for heavy users while light users are more sensitive to rational communication.

Celem niniejszej pracy było określenie wpływu reklamy na zachowania konsumentów na rynku produktów mleczarskich. Cel ten został zrealizowany z wykorzystaniem danych pochodzących z badania własnego przeprowadzonego na próbie 550 respondentów. Wyniki badania pokazały, że badani cechują się różną wrażliwością na komunikaty reklamowe w zależności od stopnia spożycia produktów mleczarskich. Zoperacjonalizowany model teoretyczny oddziaływania reklamy AIDA posłużył do przedstawienie skuteczności reklamy. Dla wskazania różnic pomiędzy grupami konsumentów zbudowano drzewa regresji dla grup konsumentów różniących się poziomem spożycia produktów mleczarskich. Zaobserwowano istotne znaczenie komunikatów o charakterze emocjonalnym wśród użytkowników intensywnych oraz komunikatów racjonalnych u sporadycznych użytkowników produktów mleczarskich.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies