Tytuł pozycji:
Impact of advertising on behaviour of consumers of low and high level of consumption of dairy products
- Tytuł:
-
Impact of advertising on behaviour of consumers of low and high level of consumption of dairy products
Wpływ reklamy na zachowania konsumentów o niskim i wysokim poziomie konsumpcji produktów mleczarskich
- Autorzy:
-
Chudzian, J.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/38006.pdf
- Data publikacji:
-
2014
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia; 2014, 13, 4
1644-0757
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The main goal of this work was to evaluate the influence of the advertising of
dairy products on consumer behaviour on the specific market. The objective was completed
based on the primary data from a research carried out on a sample of 550 interviewees. The
study revealed that examined sample differed in sensitivity to advertising messages depending
on the level of consumption. The effectiveness of advertising was measured by operationalizing
theoretical model of the advertising impact, namely AIDA. Regression tree
models were built across groups of consumers with different consumption levels of dairy
products in order to illustrate the differences between them. It was observed that advertising
messages of emotional nature have signifi cant importance for heavy users while light users
are more sensitive to rational communication.
Celem niniejszej pracy było określenie wpływu reklamy na zachowania konsumentów
na rynku produktów mleczarskich. Cel ten został zrealizowany z wykorzystaniem
danych pochodzących z badania własnego przeprowadzonego na próbie 550 respondentów.
Wyniki badania pokazały, że badani cechują się różną wrażliwością na komunikaty reklamowe
w zależności od stopnia spożycia produktów mleczarskich. Zoperacjonalizowany
model teoretyczny oddziaływania reklamy AIDA posłużył do przedstawienie skuteczności
reklamy. Dla wskazania różnic pomiędzy grupami konsumentów zbudowano drzewa regresji
dla grup konsumentów różniących się poziomem spożycia produktów mleczarskich.
Zaobserwowano istotne znaczenie komunikatów o charakterze emocjonalnym wśród użytkowników
intensywnych oraz komunikatów racjonalnych u sporadycznych użytkowników
produktów mleczarskich.