Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Structure and Mechanical Properties of AlSiCuMg Alloy after Thermo Processing

Tytuł:
Structure and Mechanical Properties of AlSiCuMg Alloy after Thermo Processing
Autorzy:
Piątkowski, J.
Kamiński, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/379577.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
hypereutectic Al-Si alloy
overheating
CuP10 master alloy
mechanical properties
microstructure
stop nadeutektyczny Al-Si
przegrzanie
stop CuP10
właściwości mechaniczne
Źródło:
Archives of Foundry Engineering; 2015, 15, 1; 79-82
1897-3310
2299-2944
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the dissertation it has been shown, that so called „time-thermal treatment” (TTT) of the alloy in liquid state, as overheating the metal with around 250°C above the Tliq. and detaining it in this temperature for around 30 minutes, improves the mechanical properties (HB, Rm, R0,2). It was ascertained, that overheating the AlSi17Cu5Mg alloy aids the modification, resulting with microcrystalline structure. Uniform arrangement of the Si primeval crystals in the warp, and α(Al) solution type, supersaturated with alloying elements present in the base content (Cu, Mg) assures not only increased durability in the ambient temperature, but also at elevated temperature (250°C), what is an advantage, especially due to the use in car industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies