Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Transport and generation of the excess carriers in semiconductors in the presence of a temperature gradient and a magnetic field

Tytuł:
Transport and generation of the excess carriers in semiconductors in the presence of a temperature gradient and a magnetic field
Autorzy:
Sikorski, S.
Piotrowski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/378459.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Elektronowej
Źródło:
Electron Technology : Internet Journal; 2003, 35, 1; 1-13
1897-2381
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the Sections 1 and 2 of the paper the theory and a quantitative analysis of ambipolar thermodiffusion are presented. Formulas are derived describing the internal and total current densities and the excess carrier density distribution in a semiconductor in the presence of a temperature gradient perpendicular to the surface of the semiconductor plate. The Sections 3 and 4 describe the interaction of thermodiffusion current and perpendicular magnetic field resulting with emf and voltage between sample electrodes. We have called this phenomenon as thermomagnetoelectric effect (TME). The theory gives the formula that defines the TME voltage, which depends on the carrier lifetime and the surface recombination velocity of the semiconductor sample.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies