Common Agricultural Policy of the European Union and the changes in Polish agriculture Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej a przemiany rolnictwa polskiego
In Poland, as early as in the pre-accession period to the European Union, the
activities aiming at the creation of conditions for implementation of the principles of Common
Agricultural Policy (CAP), which assumed supporting of agricultural production with
direct payments and match-funding, had already been undertaken. In order to realize that
task, the Agency for Restructuring and Modernization of Agriculture (ARMA) was formed.
In the years 2004–2013 it gave agriculture 94,9 billion PLN, within the frames of subsidies
and its benefi ciaries were farmers. A considerable increase in the development of
agricultural production support, from less than 9% in pre-accession period to about 60%, in
the years 2009–2010, did become a fact. Those financial means were mainly destined for
creating production potential and structural alterations in agriculture. To determine the influence of CAP on Polish agriculture, the following parameters were subjected to analysis:
factors of production and their structure, as well as productivity of agricultural production
factors and food self-sufficiency. Signifi cant changes, resulting in the increased agricultural
productivity and factors of production, were recorded for all the analyzed fields. Also the
production of majority of agricultural products per 1 inhabitant has increased, which contributes
to food self-sufficiency of Poland.
W Polsce już w okresie przedakcesyjnym do Unii Europejskiej podejmowano
działania mające na celu stworzenia warunków wdrażania zasad wspólnej polityki
rolnej (WPR), która zakłada wsparcie produkcji rolniczej dopłatami bezpośrednimi
i uzupełniającymi. Dla realizacji tego zadania została powołana Agencja Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR), która w latach 2004–2013 do rolnictwa przekazała
94,9 mld PLN w ramach dopłat, a beneficjentami byli rolnicy. Wyraźnie wzrosło wsparcie
rozwoju produkcji rolniczej z niespełna 9% w okresie przedakcesyjnym do około 60%
w latach 2009–2010. Środki te zostały przeznaczone w większości na tworzenie potencjału
produkcyjnego rolnictwa i zmiany strukturalne w nim. Aby uchwycić wpływ WPR na polskie
rolnictwo, w opracowaniu poddano analizie: zasoby czynników produkcji i ich strukturę,
produktywność czynników produkcji rolniczej oraz samowystarczalność żywnościową.
Stwierdzono we wszystkich analizowanych dziedzinach znaczące zmiany, których efektem
jest wzrost produktywności rolnictwa i czynników produkcji. Wzrasta również produkcja
większości produktów rolniczych na 1 mieszkańca, co przyczynia się do poprawy samowystarczalności żywnościowej Polski.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00