Wpływ zawilgocenia cieczy elektroizolacyjnej na sprawność układu chłodzenia transformatora The influence of moisture of electro-insulating liquids on effectiveness of transformer cooling system
Zawilgocenie układu izolacyjnego jest jednym z największych zagrożeń, jakie mogą
wystąpić w transformatorze energetycznym. Jego źródłem jest tzw. zawilgocenie pierwotne,
nieszczelność kadzi oraz proces rozpadu włókien celulozy, stanowiącej izolację
uzwojeń. Powoduje ono szereg negatywnych następstw, jak spadek rezystancji izolacji,
wzrost jej stratności oraz wzrost intensywności procesu wydzielania się pęcherzyków
pary wodnej. W artykule opisano jak zawilgocenie wpływa na sprawność układu chłodzenia
transformatora, którego jednym z elementów jest ciecz elektroizolacyjna. Miernikiem
tej sprawności był współczynnik przejmowania ciepła α cieczy, który zależy od
wielu innych właściwości cieplnych, jak przewodność cieplna, lepkość, ciepło właściwe,
gęstość i współczynnik rozszerzalności cieplnej. Analizowanymi cieczami były olej
mineralny, estry syntetyczne oraz estry naturalne. Przebadano próbki cieczy suchej
i mocno zawilgoconej. Pomiary przeprowadzono dla temperatury 80°C.
Moisture of insulating system is one of the more dangerous hazards, which may
occur in power transformer. There are three main sources of the moisture, such as primary
moisture, leak of tank and dissociation of cellulose fibers of windings insulation. The
moisture may result in many negative effects, such as decrease of insulation resistance,
the increase of dielectric losses and the increase of intensity of bubble effect. The paper presents how moisture influences on effectiveness of transformer cooling
system. The electro-insulating liquid is one of the parts of the system. Heat transfer factor
α, which depends on many other thermal properties, such as thermal conductivity,
viscosity, specific heat, thermal expansion coefficient and density, was a marker of the
effectiveness. Mineral oil, synthetic esters and natural esters were analyzed liquids.
Samples of dry and moisture liquids were investigated. The measurements were done for
temperature 80°C.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00