Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dynamic changes of food producers in Bulgaria

Tytuł:
Dynamic changes of food producers in Bulgaria
Zmiany dynamiczne producentów żywności w Bułgarii
Autorzy:
Blagoev, D.
Sterev, N.
Gatovski, I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/37485.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
dynamic change
food producer
food industry
beverage industry
industrial development
Bulgaria
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia; 2014, 13, 1
1644-0757
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The food and beverage production in Bulgaria has dramatically changed after the full EU membership in 2007. This change has affected not just the production structure, but also the import and export structure as well as overall production potential of the agri-food sector. The aim of the paper is to look inside the changes from the perspective of the single producer. This means to answer to the question: why has the Bulgarian agri-food production been getting worse? The analyses showed that food industry does not have the ability to move over the 1980s values. Partially this state is a result of misunderstanding by food processors how to manage their production more efficiently. The greatest potential for dynamic change of Bulgarian food industry is in the innovation inputs (development of new products and technologies improvement overall marketing). For food sector the major role, among all types of innovations, is played by product innovations.

Produkcja żywności i napojów w Bułgarii zmieniła się dramatycznie po pełnym przystąpieniu do UE w 2007 roku. Zmiana ta wpłynęła nie tylko na strukturę produkcji, ale także na strukturę eksportu i importu jak też na całkowity potencjał produkcji sektora rolno-spożywczego. Celem artykułu jest wejrzenie w te zmiany z perspektywy pojedynczego producenta. Oznacza to odpowiedź na następujące pytanie: dlaczego bułgarska produkcja rolno-spożywcza pogorszyła się? Analiza pokazała, że przemysł spożywczy nie ma zdolności do przekroczenia poziomu produkcji z lat osiemdziesiątych XX wieku. Ważną przyczyną jest niezrozumienie przez przetwórców, że powinni zarządzać bardziej efektywnie produkcją. Największy potencjał dla zwiększenia dynamiki zmian w bułgarskim przemyśle spożywczym kryje się w innowacjach (rozwój nowych technologii i produktów, poprawa marketingu). Dla sektora spożywczego najważniejsze są innowacje produktowe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies