Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optymalizacja procesu peletyzacji fusów po parzeniu kawy jako waloryzacja niskogatunkowej biomasy odpadowej na cele energetyczne

Tytuł:
Optymalizacja procesu peletyzacji fusów po parzeniu kawy jako waloryzacja niskogatunkowej biomasy odpadowej na cele energetyczne
Autorzy:
Waloszyńska, Anna
Mościcki, Krzysztof
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/37220450.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
biomasa
fusy po parzeniu kawy
peletyzacja
biopaliwa
Źródło:
Zeszyty Energetyczne; 2020, 7; 255-266
2658-0799
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących peletyzacji fusów po parzeniu kawy (ang. SCG – spent coffee grounds). Celem badań było przygotowanie peletów z fusów poddanych odpowiedniej obróbce, w taki sposób, aby odznaczały się jak najwyższą jakością, przy maksymalnie wysokiej wilgotności materiału podlegającego peletyzacji. Na podstawie wyników badań zasugerowano rozwiązania pozwalające zoptymalizować proces, zwłaszcza w kontekście suszenia materiału początkowego i doboru lepiszcza, a także wskazano na potencjał fusów po parzeniu kawy do wykorzystania na cele energetyczne.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies