Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Agriculture vs. Alleviating the Climate Change

Tytuł:
Agriculture vs. Alleviating the Climate Change
Rolnictwo a łagodzenie zmian klimatu
Autorzy:
Żukowska, G.
Myszura, M.
Baran, S.
Wesołowska, S.
Pawłowska, M.
Dobrowolski, Ł.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/371681.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Komitet Człowiek i Środowisko PAN
Tematy:
agriculture
climate
climate smart agriculture
greenhouse gases
rolnictwo
klimat
rolnictwo przyjazne klimatowi
gazy cieplarniane
Źródło:
Problemy Ekorozwoju; 2016, 11, 2; 67-74
1895-6912
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Climate changes related to the greenhouse gas emissions (GHG) are seen as one of the major threats to sustainable human development. The agricultural sector is responsible for about 13.7% of global greenhouse gas emissions, therefore the action must be undertaken, which would have to reduce the GHG emissions from agriculture and/or adaptation of agricultural production to the new conditions, so that the productivity of the sector, i.e. agriculture, is not diminished. The Climate-Smart Agriculture is a viable alternative. This term should be understood as targeting the agricultural practices to reduce its negative impact on the environment, and consequently also on the climate. Two strategies are used in the process of climate-friendly agriculture management, noting that agricultural practices can mitigate the climate changes (reduction of GHG emissions), or adapting agriculture to the already noticeable changes (development of soil and water quality, sustainable agronomy, animal breeding, or crop rotation).

Zmiany klimatu, związane z emisją gazów cieplarnianych (GHG), są postrzegane jako jedno z najważniejszych zagrożeń dla zrównoważonego rozwoju ludzkości. Sektor rolny odpowiedzialny jest za około 13,7 % światowej emisji gazów cieplarnianych, dlatego należy podjąć działania, które miałyby na celu ograniczenie emisji GHG z rolnictwa i/lub dostosowanie produkcji rolniczej do nowych warunków, tak aby produktywność sektora, jakim jest rolnictwo nie zmniejszała się. Realną alternatywę stanowi rolnictwo przyjazne klimatowi (Climate-Smart Agriculture). Przez to pojęcie rozumie się ukierunkowanie praktyk rolniczych na zmniejszenie jego negatywnego wpływu na środowisko, a w konsekwencji także na klimat. W sposobie zarządzania rolnictwa przyjaznego klimatowi wykorzystuje się dwie strategie działania, zauważając, że praktyki rolnicze mogą łagodzić zmiany klimatu (zmniejszenie emisji GHG), lub dostosować rolnictwo do już zauważalnych zmian (kształtowanie jakości gleb i wód, zrównoważona agrotechnika i hodowla zwierząt czy zmianowanie upraw).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies