Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Rights of Local Communities and Their Role in the Sustainable Exploitation of Biodiversity

Tytuł:
The Rights of Local Communities and Their Role in the Sustainable Exploitation of Biodiversity
Prawa społeczności lokalnych i ich rola w zrównoważonym wykorzystaniu różnorodności biologicznej
Autorzy:
Krajewski, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/371603.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Komitet Człowiek i Środowisko PAN
Tematy:
genetic diversity of organisms used for agriculture
sustainable use of biodiversity
rights of local and rural communities
różnorodność genetyczna organizmów rolniczo wykorzystywanych
zrównoważone wykorzystanie różnorodności biologicznej
prawa społeczności lokalnych i wiejskich
Źródło:
Problemy Ekorozwoju; 2013, 8, 1; 57-64
1895-6912
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Agricultural biodiversity is the biological and cultural heritage of the world. Human food safety and opportunity for further development depends on the behavior and the ways in which agricultural biodiversity is used. The protection of the diversity is primarily based on the knowledge and practical experience of small rural households and communities. The system of maintaining and expanding the potential of genetic diversity of plants and domestic animals has been reliable, though now it has become seriously endangered. In the context of sustainable development, there is an urgent need to find new legal and organizational ways to protect this wealth from the seemingly uncontrolled influence of modern biotechnology on agriculture and food production.

Bioróżnorodność rolnicza jest dziedzictwem biologicznym i kulturowym świata. Od jej zachowania i sposobu wykorzystania zależy bezpieczeństwo żywnościowe człowieka i możliwości dalszego rozwoju. Ochrona tej różnorodności opiera się przede wszystkim na wiedzy i praktyce funkcjonowania małych gospodarstw wiejskich oraz życiu społeczności lokalnych. Jednakże ten niezawodny do tej pory system utrzymania i powiększania potencjału różnorodności genetycznej roślin i zwierząt użytkowych jest obecnie poważnie zagrożony. W kontekście zrównoważonego rozwoju istnieje pilna potrzeba szukania nowych sposobów prawnych i organizacyjnych zabezpieczenia wciąż jeszcze posiadanego bogactwa przed (wydaje się niekontrolowanym) wpływem nowoczesnych biotechnologii w produkcji rolno-spożywczej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies