Ocena uciążliwości wysiłku fizycznego na stanowisku kelnera metodą chronometrażowo-tabelaryczną Lehmanna oraz metodą OWAS Evaluation of arduousness of physical effort on the positions of waiting Staff with the use of Lehman and OWAS methods
Praca obejmuje ogólną charakterystykę wysiłku fizycznego, charakterystykę stanowiska pracy kelnera oraz charakterystykę metod: tabelarycznej Lehmanna oraz OWAS. W pracy przedstawiono wyniki badania stanowiska pracy kelnera obu metodami i porównano je, aby ocenić, która z metod jest skuteczniejsza w ocenie uciążliwości wysiłku fizycznego na stanowisku kelnera. Badania były prowadzone przez rok w jednej restauracji.
The paper includes general characteristic of physical effort, description of the waiter work position and the characterization of two methods: Lehmann and OWAS. The paper presents the results of research, which were carried of the waiter work, positions both methods. The results of research were compared to estimate, which methods is more effective estimation of the physical effort on the waiter position. Research were conducted for a year period in chosen restaurant.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00