Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Vibration parameters of sandwich beams with two types of MR fluid

Tytuł:
Vibration parameters of sandwich beams with two types of MR fluid
Parametry drgań belki z cieczami MR o różnej zawartości cząstek ferromagnetycznych
Autorzy:
Romaszko, M.
Pakuła, S.
Sapiński, B.
Snamina, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/368953.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Wydawnictwo AGH
Tematy:
belka
ciecz MR
drgania
beam
MR fluid
vibration
Źródło:
Mechanics and Control; 2011, 30, 3; 151-156
2083-6759
2300-7079
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study presents the results of laboratory studies on free vibrations of sandwich beams filled with magnetorheological (MR) fluids characterised by various proportions of ferromagnetic particles by weight. Based on the obtained results, it was possible to determine the impact of the content of the particles in question on the natural frequency of free vibrations and the dimensionless damping coefficient of beam.

W pracy przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych drgań swobodnych trójwarstwowych belek wypełnionych cieczami magnetoreologicznymi (MR) o różnej zawartości wagowej cząstek ferromagnetycznych. Na podstawie uzyskanych wyników określono wpływ zawartości tych cząstek na podstawową częstotliwość drgań własnych i bezwymiarowy współczynnik tłumienia belki.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies