Wpływ wilgotności na parametry procesu zagęszczania wybranych roślin energetycznych Influence of moisture content of selected energy crops on the parameters of compaction
Przedstawiono wyniki badań nad określeniem wpływu wilgotności biomasy roślinnej
(miskant cukrowy, spartina preriowa i ślazowiec pensylwański) na parametry zagęszczania.
W szczególności wyznaczono podatność surowca na zagęszczanie oraz jakość uzyskiwanych aglomeratów.
Stwierdzono, że wraz ze wzrostem wilgotności, rośnie gęstość surowca w stanie zsypnym oraz
gęstość materiału w komorze zagęszczania. Wykazano istnienie bardzo silnej liniowej zależności
pomiędzy wilgotnością surowca a podatnością na zagęszczanie (R = 0,98). Stwierdzono, iż najniższe
zapotrzebowanie energii występuje podczas zagęszczania mączki z miskanta (średnio 22,38 Jxg-1),
najwyższe zaś odnosi się do aglomerowania ślazowca i wynosi średnio 29,21 kJxkg-1. Natomiast
odporność mechaniczna aglomeratu przyjmuje najwyższą wartość (0,67 MPa) w odniesieniu do produktu
otrzymanego ze ślazowca o wilgotności 10%.
The paper presents the results of a study on the influence of moisture content of
plant biomass (sugar miscanthus, prairie cordgrass, Virginia mallow) on the parameters of compaction.
In particular, the compaction ability of raw material and the quality of obtained agglomerates
were determined. It was found that the higher the moisture content the greater the bulk density of
raw material and the density of plant biomass in the chamber. A strong linear relationship between
moisture of raw material and compaction ability was noted (R = 0.98). The lowest energy outcomes
were noted during compaction of sugar miscanthus (average 22.38 J g-1) and the highest during
compaction of Virginia mallow – at about 29.21 J g-1. The agglomerated Virginia mallow, with
moisture of 10%, was shown to have the highest value of mechanical strength of about 0.67 MPa.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00